Кои са най-големите алкохолици в света?

18:40, 02 дек 21 / Любопитно 25 2090 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Резултатите от проведеното глобално проучване Global Drug Survey (GDS) показват, че австралийците са най-склонни да злоупотребяват с алкохол през 2020 г. в световен мащаб.

Според проучването, в което са участвали повече от 32 000 респонденти от 22 страни в света, средностатистическият жител на Австралия се напива около 27 пъти годишно, на Дания и Финландия - 23,8, на САЩ - 23,1, на Великобритания - 22,5, на Канада - 22, на Ирландия - 20. Алкохолната интоксикация се определя от проучването като изпиване на такава доза алкохолна напитка, която намалява умствената и физическата работоспособност и пречи на човека да пази равновесие, да се концентрира и да говори ясно.

България е с най-евтин алкохол в Европа

Най-малко са злоупотребявали с алкохол през годината жителите на Мексико (9 пъти за годината), Нова Зеландия (10,3), Германия и Румъния (10,6 и за двете страни) и Испания (10,8).

Участниците в проучването, които са прекалили с алкохола, съжаляват за това в 21% от случаите (с 12% по-малко от миналата година), като основната причина за съжалението е навикът да се пие твърде много и твърде бързо. Втората най-съжалителна причина е решението да се смесят няколко питиета, а третата е изборът на компания.

Кралският технологичен университет в Мелбърн, провел проучването като част от глобалното проучване на GDS, заяви, че австралийците са начело на списъка на често пиещите заради дългата карантина в страната, затворена от властите от март 2020 г. „Възможно е това затваряне да е свързано, въпреки че очевидно културата на пиене също играе роля“, казва Моника Барат, която ръководи GDS Австралия. Тя отбелязва, че почти една четвърт от австралийците, които злоупотребяват с алкохол (24%), съжаляват за това, пише БГНЕС.

В обобщението на проучването на GDS се отбелязва също така, че преди всичко тези, които пият редовно, трябва да променят културата си на пиене и да пият по-рядко и по-бавно, както и да избягват пиещите компании и смесването на различни напитки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама