Защо трябва да кажем „не“ на месото, бирата и 5-звездните хотели?

18:35, 30 ное 21 / Любопитно 25 2212 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Според доклад на „Credit Suisse“ за „отговорен начин на живот“ хипотетичните потребители на бъдещето, които искат да опазят климата на Земята, ще трябва да се откажат от месото, бирата, кафето, пътуванията на дълги разстояния, видеоигрите, да пускат водата в тоалетната само два пъти на ден, да вземат вана веднъж седмично и да си купуват пет тениски годишно.

Както посочват авторите на доклада, начинът на живот на хората е съпроводен с високи емисии на CO2. Гражданите на богатите страни отделят най-много емисии: домакинствата в развитите страни произвеждат 130 тона CO2 годишно, докато средната стойност за света е 3,4 тона годишно. Анализаторите са разгледали всички области на начина на живот на хората и са предложили начини на промяна на навиците в бъдеще в името на опазването на климата.

Кои сме ние сега

След като направили изчисленията, авторите на доклада идентифицирали четири типа потребители: „малко пътуващи, купуващи онлайн“, „купувачи със средна мобилност“, „активни купувачи с висок CO2 отпечатък“, „запалени пътешественици“. За всеки от тях е бил изчислен въглеродният отпечатък въз основа на начина им на живот.

Оказва се, че най-високите емисии съпътстват активните купувачи, които обичат да ходят пеша и с кола до магазините и да пътуват дълго. Този начин на живот генерира 25 тона емисии на CO2 годишно. След това се нарежда „запаленият пътешественик“, който генерира 17 тона CO2 годишно. Малко по-ниски емисии от пътуващите и пазаруващите, които генерират 15 тона CO2 годишно. Идеален за климата е любителят на онлайн пазаруването и на дома, който отделя по-малко от 5 тона CO2 годишно.

„Анализът на данните показва, че факторите, които осигуряват основните емисии от четирите групи потребители, са идентични. Следователно отговорът на въпроса как да се намалят емисиите, е очевиден. Пътувайте по-рядко, а ако пътувате, използвайте транспорт с ниски емисии на CO2. По-добре е да пътувате с влак или да почивате в най-близкия къмпинг, вместо да ползвате първа класа в самолетите и петзвездни хотели“, се казва в доклада.

Какви можем да станем

Швейцарските анализатори се питат какъв би бил идеалният начин на живот, за да се намалят годишните човешки емисии до 2,5-3 тона CO2 годишно.

Оказва се, че потребителите трябва да се съсредоточат върху следните действия. Човек трябва да се откаже от месото и да яде пилешко и морски дарове два пъти седмично. Може да изядете и 50 грама шоколад и чипс и 25 грама сирене. Седем пъти седмично в менюто трябва да се появят зеленчуци, пет пъти - плодове, а тестените изделия и картофите да се появят на масата само два пъти седмично.

Що се отнася до напитките - бирата, кафето и млякото са нежелателни, а виното и диетичната сода остават.

Пътуванията трябва да бъдат сведени до един полет на късо разстояние годишно, 5000 километра годишно с електрически автомобил, четири дни седмично използване на обществения транспорт в града, пет пътувания на средни разстояния и две пътувания на дълги разстояния месечно. Не трябва да използвате петзвездни хотели, а максимум с четири звезди.

Можете да ходите на фотнес три пъти седмично за 30 минути, да гледате телевизия по един час на ден, да не губите време за видеоигри, да използвате бюрото си по осем часа на ден, лаптопа си един час, да зареждате смартфона си също един час.

Освен това ще трябва да коригирате домашните си навици. Използване на пералнята веднъж седмично, вземане на душ три пъти седмично за 8 минути, вана веднъж седмично и пускане на водата в тоалетната два пъти дневно. Съдомиялната машина също може да се използва само веднъж седмично, а фурната - три пъти седмично.

Що се отнася до облеклото, бъдещият потребител трябва да стане аскетичен: два чифта дънки на година, три ризи и пет тениски. До сака и костюми за ограничение на CO2 въобще не се стига, пише БГНЕС.

В доклада се казва, че авторите му са се опитали да анализират причините за емисиите, разглеждането на които може да представи предизвикателства пред света по пътя към намаляване на емисиите на парникови газове.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама