Колко е стара една звезда? 

18:35, 28 ное 21 / Любопитно 25 1761 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Днес знаем много за звездите. След векове взиране с телескопи и без в нощното небе, вече както астрономите, така и любители могат да разберат ключови атрибути на всяка звезда, като нейната маса или нейния състав. Така ако някой иска да изчисли масата на звездата, просто трябва да погледне нейния орбитален период, и да започне да смята. За да се определи от какво е направена, е достатъчен бърз поглед на спектъра на светлината, която звездата излъчва. Единствената променлива, която учените все още не са разбрали, е времето.

Откриха нов тип свръхнова звезда

„Слънцето е единствената звезда, чиято възраст знаем“, казва астрономът Дейвид Содърблом от Научния институт за космически телескопи в Балтимор. 

Учените имат доста добра представа за това как се раждат звездите, как живеят и как умират. Например, звездите изгарят своето водородно гориво, издуват се и в крайна сметка изхвърлят газовете си в космоса. В зависимост от тяхната маса, определени звезди достигат тези състояния след различен брой години - по-малките звезди умират млади, докато по-масивните звезди могат да горят милиарди години.

В началото на 20-ти век двама астрономи - Ейнар Херцшпрунг и Хенри Норис Ръсел - решиха да да определят температурата на звездите спрямо тяхната яркост. Моделите на тези диаграми на Hertzsprung-Russell, или H-R, съответстват на това къде са били различните звезди в жизнения си цикъл. Така например движението на една звезда може да даде улики за възрастта ѝ. Учените разглеждат промените в яркостта на звездата като индикатор за това какво се случва под повърхността и чрез моделиране приблизително изчисляват възрастта на звездата.

Откриха най-близката черна дупка до Земята

Този подход помогна наскоро да се разкрият някои улики за еволюцията на Млечния път. Преди около 10 милиарда години нашата галактика се сблъска с галактика джудже. Учените са открили, че звездите, оставени от тази галактика джудже, са по-млади или приблизително на същата възраст като звездите, първоначално нужни за създаването на Млечния път. По този начин Млечният път може да се е развил по-бързо, отколкото се смяташе досега. Тъй като космически телескопи като TESS на НАСА и CHEOPS на Европейската космическа агенция изследват нови участъци от небето, астрофизиците ще могат да научат повече за жизнения цикъл на звездите, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама