Откриха нов тип свръхнова звезда

15:00, 05 сеп 21 / Любопитно 25 2276 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Астрономи, работещи с телескопа в комплекс Very Large Array, са получили потвърждение на теорията си за съществуването на нов тип свръхнова звезда, чиито експлозии са причинени от сблъсък на две звезди. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science.

Огромният масив VLA е комплекс от 27 телескопа, разположени в южната част на САЩ, в щата Ню Мексико, работещи като единичен телескоп. Общата му разделителна способност е еквивалентна на антена с диаметър 36 километра. Благодарение на това VLA може да открива обекти, които не могат да бъдат наблюдавани с други телескопи. Чрез анализиране на данните за изследване на небето от VLA авторите на изследването идентифицират нов тип свръхнова. Преди това учените въз основа на различни данни, са предполагали за съществуването й, пише БГНЕС.

Свърхновите звезди се наблюдават, когато масивна звезда изчерпи горивото си и вече не може да издържа на собствената си гравитация. В резултат на това ядрото на звездата се взривява, оставяйки след себе си неутронна звезда или черна дупка.

Откриха най-близката черна дупка до Земята

През 2017 г. астрономите откриха обект, който излъчва ярки радиовълни, които не са били виждани в предишни проучвания. В астрономията свръхнова се отнася до няколко вида звездни експлозии, пораждащи изключително ярки обекти, които постепенно избледняват в течение на няколко седмици или месеци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама