Рашков: Бившият шеф на „Автомагистрали“ е напуснал страната

14:00, 12 ное 21 / Политика 25 2131 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият директор на държавното предприятие „Автомагистрали“ Стоян Беличев е напуснал страната след началото на проверките във връзка със строителството на Хемус. Това съобщи на брифинг пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков. От думите му се разбра, че заради отсъствието на Беличев, то той не може да бъде разпитан. „Освен, ако не се е завърнал“, допусна все пак Рашков.

Според него, МВР е получило информация, че Беличев е напуснал страната „в момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми на Лот 5“. Той допусна, че това е станало заради и след пресконференция, на която самият Рашков е казал, че към Беличев трябва да бъдат отправени въпроси. „Очевидно няма желание да отговаря на каквито и да е било въпроси“, допълни Рашков.

Разкритата схема има повтаряемост във всеки лот на „Хемус“

Служебният вътрешен министър очевидно имаше предвид думите си от преди няколко дни, когато на пресконференция каза: С г-н Беличев, който е осигурявал тези суми авансово, трябва да се срещнем и да му зададем няколко въпроса – дали той ще гарантира, че тези фирми, на които той е дал тези огромни пари в стотици милиони след 5 или 6 години ще изпълнят строителството и че няма да поискат още толкова средства, за да си свършат работата“, припомня „Сега“.

От думите на Рашков днес стана ясно, че МВР знае в кой ден, в колко часа и в каква посока е напуснал страната бившият шеф на „Автомагистрали“.

Междувременно само преди няколко дни, двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, бяха разпитани  в МВР във връзка със строежа на магистрала „Хемус“. След час и половина разпит, те обявиха, че пари от строежа на „Хемус“ не са отклонявани. Техният адвокат пък заяви, че доказателствата за твърденията срещу бившите министри са „едно хвърчащо листче“.

Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството, обясни тогава Рашков. И допълни, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето ѝ.

Започна проверка на „Хемус“

Стоян Беличев бил на почивка в Гърция

Малко по-късно Стоян Беличев каза в телефонно интервю за „Медиапул“, че е на почивка във Гърция от една седмица, заедно със семейството си. Той уточни, че се прибира в България в събота, а в неделя ще упражни правото си на вот.

„Във вторник ми се обадиха от Главна дирекция „Национална полиция“. Обясних им, че съм на планирана почивка със семейството си в Гърция и съм на тяхно разположение, когато се прибера. Те ми казаха, че ще ми се обадят допълнително, но към момента няма такова обаждане“, каза Беличев. Той изрази учудване, че тази информация не е достигнала до вътрешния министър Бойко Рашков.

„Преди три месеца бях разпитван по делото за магистрала „Хемус“ в Националната следствена служба. Готов съм да съдействам на разследващите органи за изясняване на всички обстоятелства. Не се крия“, допълни Стоян Беличев.

Припомняме, че Стоян Беличев беше изпълнителен директор на „Автомагистрали“ и под договорите за поръчките за изграждането на магистрала „Хемус“ стои неговия подпис. Той е възлагал и договорите за доставка на материали, техника и „специфични дейности“.

То беше освободен от поста изпълнителен директор на „Автомагистрали“ от регионалния министър Виолета Комитова през юни. Първоначално Беличев отказа да освободи поста и се закани да заведе дело. След това обаче реши да участва в обявения конкурс за избор на нови членове в ръководството на държавната фирма. Въпреки че зае втората позиция, като независим кандидат, в обявения конкурс от Агенцията за контрол на публичните предприятия, не беше върнат отново. По правилата първите двама в конкурса трябваше да влязат в управлението на „Автомагистрали“.

 

Кой е получил липсващите 60 млн. лв. за строежа на „Хемус“?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама