Какви храни трябва да има в менюто ни за добро зрение

18:30, 05 ное 21 / Любопитно 25 1927 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Диетологът Анна Павличева каза пред руски медии какви храни трябва да бъдат включени в менюто ни, за да запазим зрението си.

Според нея на първо място е необходим витамин А, който участва в синтеза на основните зрителни пигменти, включително тези, отговорни за зрението при здрач. Под формата на ретинол той се среща в продукти като яйца, телешки черен дроб и червен хайвер.

Киселото зеле: Чудесен помощник на чревната флора

„Но неговият предшественик - бета-каротинът се съдържа в оранжевите плодове и зеленчуци като тиква, моркови, сладки картофи и кайсии“, посочва диетологът.

Антиоксидантите и биофлавоноидите (витамин С, витамин Е, лутеин, астаксантин) засилват здравето на очите ни. „Повечето от тях се намират в ярките зеленчуци – особено в горските плодове (през зимата можете да ги консумирате и замразени, те запазват всичките си ценни качества). Има много витамин Е в ядките и семената. Много богат на лутеин е спанакът, който освен това съдържа и зеаксантин, който намалява риска от развитие на свързаната с възрастта дегенерация на макулата“, каза Павличева, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама