Само „Демократична България“ без агенти на Държавна сигурност в листите

11:30, 02 ное 21 / Избори 2в1 25 1700 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Коалиция „Демократична България“ е единствената формация с шанс да влезе в следващия парламент, в чиито редици няма агенти на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от проверката на Комисията по досиетата.

От общо 5 016 души кандидат-депутати, комисията е проверила 2065. Останалите 3024 са родени след 16 юли 1973 г. и към юли 1991 г., когато е закрита Държавна сигурност, не са били пълнолетни и не е могло да бъдат вербувани.

В крайна сметка комисията е открила общо 57 души, съпричастни с репресивния апарат на комунистическата държава. Това са с шест души повече спрямо изборите през юли и с 30 по-малко в сравнение с вота през април.

И този път най-много бивши агенти има в листите на коалиция „БСП за България“ – 12. Сред тях са депутатите в няколко парламента Румен Гечев и Таско Ерменков, както и Велизар Енчев и Валентин Заяков.

С по петима бивши агенти в листите си са ДПС, „Русофили за възраждане на Отечеството“ и новата коалиция около НФСБ „Патриотичен фронт“. Сред по-известните имена тук е Рамадан Аталай, който води листата на ДПС в Пловдив-област.

По три лица, свързани с бившите служби, откриваме сред кандидатите на ГЕРБ-СДС, „Изправи се. БГ! Ние идваме“, ВМРО, „Воля“, Атака и „Продължаваме промяната“.По-известните лица тук са лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и водачът на партията в Смолян Христо Смоленов, но за принадлежността им към бившата ДС се знае отдавна.

Новина е обаче появата на цели трима бивши агенти в листите на „Продължаваме промяната“ – партията, която обяви, че хората в редиците ѝ ще подписват договор за почтеност. От коалицията изпратиха съобщение до медиите, с което информират, че Васил Събев, Ерджан Ахмед и Тома Томов „никога не са служили на репресивния апарат на властта, а двама от тях са силно изненадани да видят имената си в този списък“. Въпреки изненадата им тримата се оттеглят от предизборната надпревара, за да не навредят на партията.

По двама бивши сътрудници има в листите на „Има такъв народ“, „Възраждане“ и БНО „Българско национално обединение“, като тук най-известните имена са тези на бившите депутати на Слави Трифонов Иван Хиновски и Николай Радулов.

С по един бивш агент на ДС сред кандидат-депутатите си са партиите „МИР“, „Правото“, „Българска прогресивна линия“, „Партия на зелените“ и коалиция „Национално обединение на десницата“.

След проверката от предизборната надпревара се оттегля световната и олимпийска рекордьорка на 800 м Светла Златева, която бе в редиците на коалицията между „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и „КОД“ на Петър Москов. Златева заявява, че никога не е била агент или доносник на бившата Държавна сигурност, но се отказва от мястото си в листите, защото не желае да донесе негативи на коалицията.

Пълния списък на свързаните с ДС кандидат-депутати вижте тук.

Без агенти на ДС в листите са още няколко партии, които ще участват в парламентарния вот след две седмици. Всички те обаче останаха далеч под прага за влизане в парламента на изборите през април и юли. Това са ПП „Български съюз за директна демокрация“, ПП „Българска Социалдемокрация – Евролевица“, ПП „Общество за нова България“, ПП „Глас Народен“, ПП „Благоденствие – Обединение – Градивност“, ПП „Пряка демокрация“, КП „Демократична България – Обединение“ ,  ПП „Българска прогресивна линия“ и ПП „Бригада”.          

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 12:06, 02 ное 21

Виокопарно и манипулативно

2 Анубис 12:51, 02 ное 21

Да вземат пак да си проверят справките, че Ицо не ми се вижда да е чиста монета хахахх

3 Златко 16:01, 02 ное 21

И как точно уж Демократична България била без агенти на ДС в своите листи, като именно там на челна позиция е ген. Атанас Атанасов, който по времето на БКП е бил част именно от Държавна сигурност, а сега е и заместник-председател на партията!

4 Асен 16:03, 03 ное 21

И да е вярно това, е вярно също така, че в ДБ има много потомци на комунистическата власт, като Христо Иванов например.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама