Деца разиграват опасни сцени от хитовия сериал „Squid Game“

13:00, 20 окт 21 / Любопитно 25 1876 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Южнокорейският сериал „Squid Game“ се превърна в най-гледаната продукция на „Netflix“ със 111 милиона зрители. На много места по света обаче деца организират игри по подобие на сюжета, в който има насилие.

Историята в сериала накратко - затънали в дългове хора се състезават за огромна парична награда в поредица от детски игри. Наказанието за губещите е смърт.

Ново опасно предизвикателство за децата в мрежата – гонене с резачка

Десислава Димова разбира за сериала от сина си Емил, който е в трети клас. Въпреки че той не се препоръчва за деца под 16 години, игрите, вдъхновени от сериала, са популярни сред подрастващите по целия свят. „В истинския Squid Game умират, а в нашия вид трябва да се връщаме отначало“, сподели 9-годишният Емил.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Детският мозък трудно разграничава реалността от фантазията

Детският мозък трудно разграничава реалността от фантазията, казва психотерапевтът Мариана Цакова. Тя работи в Гърция, където наскоро полицията започна разследване на няколко групи във Facebook, в които се организират „игри на смъртта“ по аналогия на сюжета в нашумелия сериал.

Нова опасност за децата в мрежата

В конкретния сериал се комбинира много успешно играта с насилието, парите и новите стойности. Детският мозък не може да го разпознае, за него това става нещо нормално“, обяснява Мариана Цакова.

Докато в България няма сигнали за пострадали деца, няколко училища в Белгия и Великобритания призоваха родителите да забранят на подрастващите да гледат сериала заради случаи на побой. „Попитах какво се е случило и детето каза, че са играли последната битка от сериала. Който изгуби, бива удрян“, обясни директорът на училище Сабрина Саси.

Кафене в Москва пък организира за клиентите си игри, вдъхновени от сериала: „Работата ми е да наглеждам играчите - който изгуби, го наказваме. При нас наказанието e с люта чушка“, предаде bTV. 

До момента сериалът е донесъл приходи в размер на 900 милиона евро на „Netflix“. Номер едно е по гледаемост в 90 страни през последните 10 дни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама