Нова опасност за децата в мрежата

11:09, 20 авг 21 25 4438 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нова мода за децата в мрежата. Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в „Пирогов“, след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради предизвикателство в социалните мрежи. Детето е с опасност за живота, информираха от лечебното заведение. 

Това е само един от зачестилите през последните месеци случаи у нас на поглъщане на топчета, опасни за здравето и живота на деца от 5 до 15-годишни.

Лекарите от „Пирогов“ настояват за забрана на продажбата на животозастрашаващите „артикули“, които нанасят огромни щети върху стомашно-чревния тракт.

За случая алармират от веригата за детски стоки „Хиполенд“, които научават за вредните топчета от родителите на 6-годишната Мария. Оттам призовават родителите да не купуват магнитни топчета на децата си, независимо от възрастта им. Да разяснят за опасностите от тези т.нар. „антистрес игри“. Да разговарят с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря.

Шестгодишната Мария се сдобива с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на предизвикателство в TikTok, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като поставя върху езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми, силни болки в коремчето, месец и половина след „играта“. Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета в популярната игра в социалните мрежи. „Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“, допълва той.

С ред усложнения и опасност за живота след поглъщане на магнитни топчета са стотици деца във Великобритания, Португалия, САЩ, Русия и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама