Непознати факти за Нобеловата награда

19:25, 12 окт 21 / Любопитно 25 1788 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нобеловата седмица приключи и вече са ясни тазгодишните Нобелови лауреати. Отличието се връчва от 1901 г. насам. Ето някои от най-интересните факти от тези 120 години.

От 1901 г. до 2019 г. Каролинският институт в Стокхолм е присъдил 110 пъти награди за физиология или медицина. От тях 39 са получени само от един учен. 33 пъти наградата е поделена от двама души, а 38 пъти - от трима учени.

12 жени са удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина. Барбара Макклинтък е единствената от тях, която не е поделяла наградата си с други учени. Тя я печели през 1983 г.

Кои са нобеловите лауреати жени, променили света

Най-младият носител на Нобелова награда за физиология или медицина е канадският физиолог и лекар Фредерик Грант Бантинг. През 1923 година, когато си поделя отличието с колегата си Джон Маклауд за откриването на инсулина, е само на 32 години.

Най-възрастният носител на наградата е американският вирусолог Пейтън Раус. Той е на 87 години, когато през 1966 г. е удостоен с отличието за откриването на ролята на вирусите в предаването на някои видове рак.

Нобелова награда за физиология или медицина са спечелили 219 учени. Но никой не е печелил Нобелова награда за физиология или медицина повече от веднъж.

Учени, открили рецептори за температура и допир, с Нобелова награда по медицина

Най-много Нобелова награда за физиология или медицина е присъждана за изследвания в областта на генетиката.

Нобеловият медал за физиология или медицина е създаден от шведския скулптор и гравьор Ерик Линдберг. Той представлява алегорична женска фигура на гения на медицината с отворена книга в скута, събираща вода, за да утоли жаждата на болно момиче.

Най-често носителите на Нобелова награда за литература пишат на английски език - 29. Следва френският - 14, немски - 13, испански - 11, шведски - 7, италиански - 6, руски - 5, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама