Трима си поделят Нобеловата награда за икономика

14:13, 11 окт 21 / Любопитно 25 1739 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс получиха за изследването си за икономиката на труда наградата на Държавната банка на Швеция за икономически науки за 2021 г., по-известна като Нобеловата награда за икономика.

Нобелът за мир отиде при журналисти от Филипините и Русия

Роденият в Канада Кард получава половината от наградата за „емпиричния си принос към икономиката на труда“. Ангрист и Имбенс си поделят другата половина за „методологическия принос към анализите на каузалните взаимовръзки“.

Тазгодишните лауреати за икономически науки показаха, че много от големите въпроси на обществото могат да получат отговор. Решението им е да използват природни експерименти - ситуации, които се зараждат в реалния живот“, се казва на страницата на Нобеловите награди в Twitter. Работата им е отприщила емпирична революция в социалните науки.

Нобелът за литература отиде при писател от Танзания

Наградата за икономика не е в оригиналния списък на даваните от началото на век награди за точни науки, литература и мир, а е добавена чрез дарение от централната ХХ на Швеция за 300-годишнината ѝ през 1969 г.

Много влиятелни икономисти влизат в списъка на отличените - като например американеца Милтън Фридман и австрийско-британския икономист и философ Фридрих Аугуст фон Хайек, припомня „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама