Дубай няма да екстрадира Божков

13:05, 06 окт 21 25 1738 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съдът в Обединените арабски емирства е отказал да екстрадира Васил Божков въпреки исканията от българските власти. Аргументът на съда е, че властите не са изпратили най-важните документи в екстрадиционното производство - първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане. Това твърди Васил Божков в писмо до медиите, като изпраща и юридическото становище на своя дубайски адвокат Гасан Ел Дайе.

Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения“, посочва Божков.

Партията на Божков остана без председател

Решението на съда на ОАЕ е окончателно и вследствие на това, че са чакали повече от година България да изпрати документите, но те така и не са пристигнали. Божков пребивава законно в Дубай и срещу него няма висящи производства страната, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи.

В знак на протест партията на Божков няма да се яви на изборите

Междувременно стана ясно, че партията на Божков - „Българско лято“ няма да участва в парламентарните избори на 14 ноември чрез мандатоносител или коалиция. Решението е в знак на протест, като партията „отказва да легитимира поругаването на основни конституционни права на български граждани, каквото представлява отказа на регистрация за предстоящите парламентарни избори“.

Вчера стана известно, че Върховният касационен съд е отхвърлил жалбата срещу отказа на регистрация на партията от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той бе обоснован с липса на актуална банкова сметка и платен задължителен депозит от 2500 лева за участие в изборите.

ЦИК отказа регистрация на партията на Божков

Новият председател на партията Константин Качулев съобщи пред „Дневник“, че партията е внесла изискуемия депозит от 2500 лева за регистрацията чрез друга платформа за разплащане, но в решението си ЦИК приема, че щом няма удостоверение за банкова сметка, условията на закона не са изпълнени

„Българско лято“ не успя да се яви и на редовните парламентарни избори на 4 април, тъй като прокуратурата оспорваше решението на Софийски градски съд да регистрира платформата като политическа партия, заради което срокът за регистрация изтече. Тогава бе използвана регистрацията на партията „Българско национално обединение - БНО“, а формацията получи 94 515 гласа (2.95%). На извънредните парламентарни избори на 11 юли вече като „Българско лято“ получи 1.82% и 49 833 гласа.

На бюлетината ще пише БНО, но ще се чете „Българско лято“

В съобщението, изпратено до медиите, от „Българско лято“ твърдят, че нямат банкова сметка не заради санкциите по закона "Магнитски", а заради акт на българското правителство. След санкциите на САЩ българските власти включиха "Българско лято" в списък, с който банките да не работят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама