Прокуратурата с антинаграда за най-непрозрачна институция в държавата

18:50, 28 сеп 21 25 1527 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокуратурата беше отличена с антинаградата „Катинар“, която Програма достъп до информация дава за 19-и път по случай международния ден на правото да знам.

Държавното обвинение получи приза, който се дава на институциите, не изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация. Освен отказите да предоставя публична информация, прокуратурата често разпространява информация избирателно и така различни данни остават скрити въпреки обществения интерес, пише „Сега“.

Прокуратурата беше носител на „Катинар“ и през 2014 г., когато се оглавяваше от Сотир Цацаров. Номинирани в тази категория бяха още Държавната консолидационна компания и „Автомагистрали“ ЕАД.

Втората антинаграда - „Вързан ключ“ за най-смешно/абсурдно решение/практика за достъп до информация отиде при Държавен фонд „Земеделие“. Той бе отличен за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване.

Програма достъп до информация всяка година дава и положителни награди - „Златен ключ“. В категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ той отиде при Изпълнителна агенция по горите заради изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в сайта ѝ на договори, разрешителни, и проверки. Създадено е мобилното приложение „Защити гората“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите. Грамота получи община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност.  

За гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ, наградата взе Николай Неделчев. Той спечели делото срещу главния съдебен инспектор Теодора Точкова и от получената от него информация се разбра колко през пръсти е проверен Цацаров в скандала "ЦУМ-гейт". 

Почетен златен ключ за цялостен принос посмъртно получи Юлиян Чолаков заради дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация и приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. В категорията "Неправителствена организация" ключът отиде при Българският хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу Прокуратурата заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.

Грамота получи Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на наръчника "Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19" след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.

Сред журналистите със "Златен ключ" бе отличен Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" заради на разследването му за удълбочаването на каналите на пристанище "Варна". Грамота в категорията получи Красен Николов от "Медиапул".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама