България купува и френската ваксина срещу COVID-19

16:54, 16 сеп 21 25 2748 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България купува 10 000 дози от френската ваксина срещу COVID-19 „Sanofi“. Това реши служебният кабинет на първото си заседание. 

Страната ни очаква да получи първите доставки през първото полугодие на следващата година. В бъдеще обаче ще може да получим и допълнителни количества.

ЕС прие по-строги правила за износ на ваксини

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна. На този етап обаче се препоръчва да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за имунизация при лица с противопоказания спрямо другите видовеТя се съхранява при температурни условия между 2° и 8° С. 

България е поръчала недостатъчно ваксини за 2021 г.

На този фон страната ни така и не успя да употреби поръчаните ваксини на „AstraZeneca“. Причината - съмнения в безопасността и ефективността на препарата. Ваксината започна да застоява по складовете у нас и затова здравните власти започнаха да търсят варианти да я даряват на нуждаещите се държави. Само и само, за да не бъде бракувана. 

България е на първо място в ЕС по смъртност, вследствие от коронавируса, и на последно по брой ваксинирани. Напълно имунизирани са едва 20 на сто от пълнолетните у нас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама