COVID-19 по света: ЕС прие по-строги правила за износ на ваксини

14:26, 24 мар 21 25 2776 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ЕК прие по-строги мерки във връзка с механизма за прозрачност и разрешение за износ на ваксини срещу Covid-19, съобщи комисията на официалния си сайт.

Новият регламент въвежда промени в съществуващия механизъм. Оттук нататък следва държавите-членки и Комисията да преценят дали заявеният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини и техните компоненти в Съюза.

„ЕС се гордее, че е дом на производители на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят. Докато нашите държави-членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да са и в двете посоки. Ето защо Европейската комисия въвежда принципи на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за одобрение. ЕС разполага с отлично портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но трябва да осигурим навременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден е от значение"  заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БГНЕС.

ЕМА отхвърли лечението на COVID-19 с ивермектин

От началото на този механизъм са одобрени 380 заявки за износ до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози. Не е удовлетворена само една заявка за износ. Основните дестинации за износ включват Великобритания (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Южна Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона).

Досега Комисията е подписала договори за покупка с шест компании (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и още две компании. Четирите договора с компаниите, чиито ваксини са получили условно разрешение за пускане на пазара, възлизат на над 1,6 милиарда дози. 

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и затова ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92 държави с ниски и средни доходи в списъка на COVAX Advance Market Angažment.

Меркел се отказа от локдаун по Великден

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отменя решението за по-строг локдаун по време на Великденските празници, като заяви, че това е било грешка.

„Идеята за Великденски локдаун беше създадена с най-добри намерения“, каза тя на брифинг за медиите. По думите й планът е бил прибързан и не може да бъде изпълнен за толкова кратко време. „Тази грешка е единствено моя“, подчерта тя, цитирана от Ройтерс и Нова телевизия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама