България е поръчала недостатъчно ваксини за 2021 г.

14:16, 12 яну 21 25 2457 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тази година вероятно България няма да успее да ваксинира и половината от хората в страната. Това стана ясно от разпространените данни за поръчаните ваксини от „Pfizer/BioNTech“ и „Moderna“, както от „AstraZeneca/Oxford“, чийто продукт се очаква да е следващия одобрен в ЕС. Договорените дотук дози от тези три компании ще стигнат само за 40% от населението на България. На теория по-късно през годината могат да бъдат готови и още ваксини, но засега това не е сигурно, пише „Капитал“.

За сравнение - Дания обяви, че ще приключи с имунизирането на всички до 27 юни, а Израел - до средата на март.

НАПРЕЖЕНИЕ В ЕВРОПА

ЕК е подсигурила общо 2.3 млрд. дози от 6 производителя - предостатъчни за 450-те млн. души в ЕС. Голяма част от тях обаче ще са налични по-късно през годината, а държавите бързат да ваксинират максимално много хора възможно най-рано, т.е. с първите одобрени препарати, за да излязат по-бързо от корона кризата. Така битката за достъп до ваксините на „Pfizer“ и „Moderna“ се изостря, а Европа засега изостава от страни като Израел, Великобритания и САЩ.

Oказва se, че едни страни членки далновидно са заявили по-големи количества от първите две одобрени ваксини, докато други не са и така ваксинациите в ЕС ще се случват на различни скорости. Дания например обяви, че е подсигурила ваксини за, общо взето, цялото си население, като 75% от тях са от Pfizer и Mоderna. Германия е договорила дози от двата производителя за над 80% от населението, Швеция - за над 40%, докато България - едва за малко над 10%. 

Колко ваксини ще пристигнат у нас до юли?

ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ИЗОСТАВА?

Причините България да изостава толкова са две. Общата поръчка на ЕК предвиждаше едновременна наличност от няколко ваксини, но две от тях изпревариха останалите и търсенето им в момента е много по-голямо от предлагането.

Българското правителството пък е направило поръчката си така, че фаворизира ваксините на „AstraZeneca“, които са по-евтини и се съхраняват по-лесно, но още не са готови.

Това очертава два проблема:

Първо, България явно ще е от страните, в които масовата ваксинация ще се разгърне през втората половина от годината, когато държави като Дания планират вече да са приключили с нея. 

Второ, според официалната информация дотук излиза, че тази година България очаква общо 6 млн. дози от трите производителя, които ще стигнат за 3 млн. души, или малко над 40% от населението. Това е крайно недостатъчно. Според здравните експерти за постигането на ефекта на масов имунитет е нужно да се ваксинират поне 70% от обществото. 

Потенциалният недостиг на теория може да се запълни от другите три производителя - „Sanofi“, „CureVac“ и „Johnson&Johnson“, но властите мълчат по въпроса какви количества (и дали изобщо) е заявила България от тях. Те освен това все още са във фаза на клинични изпитвания и хоризонтът за одобрението им е неясен.

МАЩАБИТЕ

„Провалът на Бойко Борисов и правителството му в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби за цялото ни общество“, коментира евродепутатът Радан Кънев. 

Той отбелязва, че българското правителство не е заявило навреме ( по-точно е отказало да заяви) ваксината на Pfizer/BionTech и сега чака на опашка за втората партида. Кънева посочва още, че към момента, България дели последните места в ЕС по ефективно извършени ваксинации.

Няма друга европейска държава, в която хората над 80г. да не са още в първата група като приоритет. У нас, ако живеят вкъщи, а не в социален дом, те са 4-та група, заедно с всички над 65г. Гърция и Чехия планират да приключат ваксинацията на най-възрастните през февруари, когато в България тя няма да е започнала“, коментира той.

Евродепутатът посочва още, че масово европейските държави изграждат и пускат в експлоатация национални онлайн платформи за регистрация и насрочване на дата за ваксинация, а у нас пращат имейли на учители и лекари, докато всички останали са в пълно неведение как и кога ще могат да се ваксинираме. Освен това в България няма и помен от национална кампания за насърчаване на ваксинацията, нито информационна кампания. Всичко е в оставено на фалшивите новини, жълтата преса и социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама