Пет неща, които трябва да знаем за Данте Алигиери

18:00, 14 сеп 21 / Любопитно 25 935 Шрифт:
Ирина Иванова

Данте Алигиери се помни главно като автор на „Божествена комедия“ и като баща на италианския език. В нощта на 13 срещу 14 септември 1321 г. се навършва годишнина от смъртта му. Ето и пет неща, които трябва да знаете за този титан в световната литература. 

Баща на италианския език

Данте е признат за помощник в създаването на италиански език, като използва тосканския народен език на своето време - вместо латински - за да напише своя шедьовър. „Божествена комедия“, първоначално наричана просто „Комедия“, е въображаемо пътешествие из Ада, Чистилището и Рая, публикувана на няколко етапа в началото на 14 век.

Популярността ѝ кара други средновековни италиански автори, като Петрарка и Бокачо, също да пишат на народен език, поставяйки литературните основи на италианския език. Неслучайно Институтът за разпространение на италианския език и култура в чужбина се нарича „Общество на Данте Алигиери“.

Като част от събитията за 700-годишнината тази година Италия се готви да открие Музей на италианския език във Флоренция, който ще се помещава в църковния комплекс „Санта Мария Новела“.

Италия отбелязва деня на Данте Алигиери

На равна нога с Шекспир

„Божествена комедия“ е поема, лична история за изкуплението, пакт за човешка добродетел, както и едно от най-влиятелните произведения на научната фантастика. Първият ѝ раздел, „Инферно“ (Ад) - със своите кръгове на ада, където се наказват тези, които са извършили седемте смъртни гряха - все още оформя начина, по който си представяме отвъдното, поне по християнски.

Британският поет Т.С. Елиът казва: „Данте и Шекспир поделят съвременния свят помежду си; няма трети“. Аржентинският писател и библиограф Хорхе Луис Борхес счита „Божествена комедия“ за „най-добрата литература, постигана някога“.

Снимка: БГНЕС

Данте в попкултурата

Поколения писатели, художници, скулптори, музиканти, режисьори и карикатуристи са вдъхновени от „Божествена комедия“, по-специално от „Ад“. Сред тях са Сандро Ботичели, Уилям Блейк, Салвадор Дали и Пьотр Илич Чайковски, както и създателите на комиксите за X-Men и романиста Дан Браун. Известната скулптура на Огюст Роден „Целувката“ изобразява Паоло и Франческа, прелюбодейците любовници във втория кръг на ада.

„Божествена комедия“ също е ключово вдъхновение за номинирания за „Оскар“ трилър „Седем“, за популярна видео игра („Inferno на Данте“), а Данте е цитиран в популярни телевизионни сериали като „Mad Men“. Черната комедия на Брет Истън Елис „Американски психар“ започва с епиграфа „Оставете надеждата, всички, които влизате тук“, един от най-използваните цитати от „Ад“.

Италия учреди Национален ден на Данте

Дюранте, но ми казвайте Данте

Подобно на много други величия от италианското културно минало - Джото, Леонардо, Микеланджело - Данте обикновено е известен само с първото си име, което е умалително от „Дюранте“. 

Той е роден във Флоренция през 1265 г., заточен през 1302 г. и умира в Равена, на източното адриатическо крайбрежие на Италия, на 13 или 14 септември 1321 г. Произхождащ от богато семейство, макар и не аристократично, Данте се е занимавал с политика, както и с литература, философия и космология.

Той има най-малко три деца от съпругата си Джема Донати, но музата му през целия живот е друга жена, Беатриче, която се появява в „Божествена комедия“ като негов водач в Рая.

Политикът Данте

Данте е бил активен в политиката, като е бил един от деветте избрани владетели или предшественици на Флоренция, за редовен двумесечен мандат през 1300 г. По това време италианските градове са били постоянно на ръба на гражданска война между Guelfs, папската фракция и Ghbellines, застанали на страната на императорите на Свещената Римска империя. Данте започва като привърженик на първите, но след като е заточен с косвената помощ на папа Бонифаций VIII. Той става все по-критичен към папските посегателства в политическите въпроси. Изправен е пред съда и прогонен от Флоренция, след като нов режим превзема града и преследва старата му управляваща класа, и остава изгнаник до смъртта си. През 1302 г. съдия нарежда Данте и неговите съюзници да бъдат изгорени на клада, ако се опитат да се върнат. По-късно присъдата е променена на смърт чрез обезглавяване.

В „Божествена комедия“ поетът се възползва от възможността да се отплати на много от враговете си, като специално място в ада запазва за Бонифаций VIII, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама