Италия отбелязва деня на Данте Алигиери

10:48, 25 мар 21 / Култура 25 1975 Шрифт:
Биляна Иванова

Днес Италия отбелязва Деня на Данте Алигиери. Носителят на „Оскар“, актьорът Роберто Бенини, ще чете стихове от поемата „Божествена комедия" по телевизия РАИ.

Тази година се честват 700 години от смъртта на Данте. В родния му град Флоренция и в столицата Рим са планирани различни тържества и прояви през цялата година, съобщи БНР.

На ул. „Париж“ в София до 25 юни може да бъде разгледана изложбата Данте плюс 700 - софийско издание". Идеята за изложбата е на Марко Миколи от BONOBOLABO и заимствана от проекта „Данте Плюс 700“ в Равена. Експозицията обединява различни творци, които, чрез илюстрации, комикси и стрийт арт, се опитват да вдъхнат живот на една нова идентичност на великия Данте Алигери. Използваните от тях изразни средства са рисуване с темпера, геометрично чертане и дори 3D анимация, обявиха от Италианския културен институт.

Снимка: Италиански културен институт

Някои от творбите, анимирани от миланското студио Alkanoids, са показани с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони „ARIA the AR Platform“. Илюстрациите с логото на ARIA могат да бъдат анимирани с приложението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама