Ще блокира ли казусът с ТЕЦ-овете аванса от ЕС?

12:04, 14 сеп 21 / Политика 25 2296 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Новият служебен кабинет, който предстои да бъде назначен от президента Румен Радев в четвъртък, може да бъде изправен пред тежка дилема още в първите дни от мандата си. Той или ще трябва да запише дата и точен график за затваряне на въглищните централи (ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и на т. нар. централи на Христо Ковачки), или рискува да не получи одобрение за националния план за възстановяване и съответно да остави България без аванс от 1.6 млрд. лв. до края на годината. Това стана ясно от няколко изказвания по темата вчера. 

ТЕЦ „Марица изток 2“ ще работи с минимална мощност

Те са провокирани от наближаването на крайния срок за изпращане на плана в Брюксел – 30 септември. Ако това не се случи, България не губи достъпа си до средствата за възстановяване (12.6 млрд. лв.), но може да не получи заложения в държавния бюджет аванс от 1.6 млрд. лв. до края на годината. В момента България и Нидерландия са единствените държави в ЕС, които все още не са внесли официално в Брюксел плановете си за възстановяване. От кабинета на вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов засега запазват мълчание по темата.

Според три източника на Mediapool, запознати с преговорите, Брюксел се опитва да убеди България да запише конкретна дата за затваряне на въглищните централи още сега - в плана за възстановяване, макар въпросът да се отнася до Фонда за справедлив преход, който ще се договаря до октомври догодина. Възможно е това да е и тактически ход на представителите на еврокомисията за решаване на проблема в момент, в който все още няма избрано редовно правителство в България. В същото време служебният кабинет не иска да предрешава такъв стратегически въпрос за страната.

Хаос и дългове за милиарди в държавната енергетика

Вчера служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев посетиха региона на Раднево и Стара Загора и проведоха работна среща със синдикатите от комплекса „Марица-изток“ именно по повод тежката тема със затварянето на мините и държавната ТЕЦ. В началото на срещата двамата дори подкрепиха с подписите си организирана от инициативен комитет подписка за запазване на енергийния комплекс и мините.

Като бивш служебен министър на икономиката и енергетиката Асен Василев изтъкна, че познава добре работата и проблемите в комплекса „Марица-изток“, който произвежда 40% от електроенергията на България. Той заяви, че категорично застава зад запазване на енергийната независимост на страната ни. По думите му е необходимо бързо намиране на работещо решение за план А - запазване на „Марица-изток“, защото Европа е имала тежко лято с високи цени на електроенергията, цената на емисиите от електроцентралите са нараснали с 55% и ако достигнат до 100 евро, е възможен икономически срив. По думите на Асен Василев сред обсъжданите досега проекти са иновативни технологии за изгаряне на въглища, залесяване с бързо растяща дървесина, изграждане на екоматерии и соларна инсталация. Служебният министър на финансите призова синдикатите да не вярват на „продавачите на надежда“, които им предлагат инсталации на водород, защото това е изключително скъпо производство и цената на електроенергията ще нарасне много.

Отново в играта: ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки пак получават пари от държавата за резерв

Кирил Петков припомни, че има тригодишен период, в който финансирането е осигурено. Той подчерта, че сега в индустриалната зона на Пловдив не достига работна ръка, а във фирмата, в която работи кума му, собственост на американска компания, най-ниската заплата е 2 500 лева, а средната - 4 500 лева. Той предложи край Раднево да се изгради логистичен център за стоки и услуги, които са за пазарите в Европа. Министърът на икономиката препоръча общината да кандидатства пред „Трансперънси интернешънъл“ за сертификат „Община без корупция“, за да бъде по-привлекателна за инвеститорите.

Темата за проблемът с датата за затварянето на централите ще бъде обект на обсъждане и на заседание на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщи пред Mediapool председателят на бизнес организацията Васил Велев.

„След като никой в държавата не смее да постави точна дата, ние ще направим конкретно предложение за дата и за план, чрез който извеждането на централите от енергийната система на страната да стане поетапно и никой да не остане ощетен“, каза Велев. Той обясни, че повече детайли по темата ще бъдат изнесени публично във вторник.

По думите на Велев в момента Европейската комисия има две основни бележки към България по плана за възстановяване – отсъствието на дата за затваряне на въглищните централи и конкретен план за заместващи мощности, както и на детайлен план със законодателни промени за съдебна реформа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама