Хаос и дългове за милиарди в държавната енергетика

14:31, 27 май 21 / Политика 25 4548 Шрифт:
Василена Йорданова

Българският енергиен холдинг е „на червено“ с 2,5 млрд. лева, като се трупат дългове с цел решаване на краткосрочните проблеми на губещите дружества в държавната енергетика и до момента не е имало ясна стратегия как пробойните в системата да бъдат запушени. Това обясни на брифинг ресорният министър Андрей Живков, като подчерта, че екипът на Теменужка Петкова (ГЕРБ) по никакъв начин не е дал сигнал за проблемите при смяната на властта.

Още в началото на пресконференцията той посочи, че БЕХ е бил създаден през 2008 г. с цел с големите си активи да има достъп до финансиране, „но вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнат в регионален играч, използва тези финансирания, за да решава текущи проблеми в енергетиката“ и „това е класически пример за път към дългова спирала, от която изходите сами знаете, че не са приятни“, предаде bTV.

Най-големите длъжници

Националната електрическа компания е с над 2 млрд. лева задължения предимно към БЕХ и държавата, „задължения, които не се обслужват редовно, само се предоговарят без никаква визия как такава компания би могла да оперира на изцяло либерализиран пазар, в който предстои да влезе България“.

580 млн. лева дължи на БЕХ ТЕЦ „Марица-Изток 2“, като там голям фактор е растящата цена на въглеродните емисии и се налага БЕХ да финансира закупуването на квоти и отново „нищо дългосрочно не е предвидено за решаването на проблемите“.

„Състоянието на ТЕЦ „Марица-Изток 2“ веднага дава отражение и на състоянието на мини „Марица-Изток“, там, в резултат на това, че тецът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините, като се стига дори до затруднения на изплащането на заплатите“, посочи министър Живков.

Силно задлъжнява „Булгартрансгаз“ заради мащабния проект за разширение на газопреносната мрежа за около 2,6 млрд. лева (т.нар „Балкански поток“ – б.р.). „Принципно да се правят такива инвестиционни проекти никак не е зле, но когато идеята е да има увеличени парични потоци накрая. Ние, за краткото време, за което сме тук, имахме възможността да огледаме някои данни – имаме обосновани съмнения в това, че рентабилността на проекта не е такава, каквато е представена на обществото“, призна енергийният министър.

„Булгаргаз“, който е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка, се превръща „във финансово нестабилно дружество“ заради ликвидните си затруднения. Причина за тях е „Топлофикация-София“, която е най-големият клиент, но не заплаща задълженията си. БЕХ е цедирал около 760 млн. лева задължения на топлофикацията към „Булгаргаз“ през последните години.

При сегашните изгодни лихвени проценти, тегленето на нови и нови борчове струва по 100 млн. лева на година на нашата страна.

От болната глава на здравата

Освен това енергийният холдинг е прибегнал към теглене на извънреден дивидент от печелившите дружества като АЕЦ „Козлодуй“ и Електроенергийния системен оператор, като в случая на ЕСО мениджмънтът е предупредил, че, ако това продължи, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, включително междусистемните връзки.

Липса на политика в енергетиката

"За съжаление, политиката в енергетиката в последните години или по-точно липсата на такава, е довела нещата до това състояние", коментира министърът. Той подчерта, че в енергийното министерство е заварил "празна маса" и уверения, че няма сериозни проблеми за решаване - макар такива да са се появили още от първия си ден на поста.

Андрей Живков обяви, че за краткото си време на поста заедно с екипа си ще подготви конкретни мерки за стабилизиране на дружествата в енергетиката, включително рефинансиране на задължения срещу ясни планове за реформи. Ще се търси и възможност за „отпушване“ на всички средства, предлагани от ЕК, а също така и секторът ще бъде по-силно представен в Плана за възстановяване. От „Топлофикация“ е дошло обещание, че ще започне да плаща, но министърът подчерта, че очаква конкретни действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама