Посред нощ: Парламентът най-накрая прие актуализацията на бюджета

09:19, 11 сеп 21 / Политика 25 2369 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Колеги, моля да се съсредоточим - страница 31, ред 12. С тези думи председателят на парламента Ива Митева ориентираше депутатите в едночасовото гласуване текст по текст на актуализацията на бюджета. Към 23.25 часа в петък през нощта бе окончателно приет първият параграф с основната таблица за разходите, а решението на депутатите бе да се работи до окончателно приемане на актуализацията, от която оставаха около десетки страници.

Окончателно: 105 млн. лв. повече за здравеопазване до края на годината

До среднощното гласуване на промените в бюджета се стигна, след като цяла седмица депутатите се бавеха с увеличението на пенсиите и разходите за здраве. Така се предвиждат 2.5 млрд. приходи и 2.3 млрд. лева разходи основно за социални и здравни плащания заради COVID кризата и за предстоящите избори. Парламентът реши да гласува до край в петък, тъй като се очаква да бъде разпуснат и по думите на президента Румен Радев това ще стане до дни.

Актуализацията на бюджета вече е с 2.3 млрд. лв. повече разходи

За шест часа - от 16.30 до около 22.30 часа, минаха дебатите по предложенията, като почти нямаше спорове, а по-скоро всеки депутат се опитваше предизборно да представи предложението си пред публиката. 

Сред приетите разходи са до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса в извънредната епидемична обстановка, в т.ч. пари по мярката 60/40 за затворени бизнеси, близо 225 млн. лева за здравното министерство, в т.ч. и за допълнителни възнаграждения за работещите на първа линия, както и 100 млн. лева допълнителни пари за общините. За изборите са предвидени 133 млн. лева.

Спор имаше около предложението на ГЕРБ спешно да бъдат дадени 500 млн. лева на пътните фирми, които протестираха вчера. То не бе подкрепено, а консенсусното предложение в комисията бе задълженията от 1.3 млрд. лева да се изплатят за три години. Дебатът стигна и до темата с ваксинирането, като от ДПС коментираха, че предложените 10 млн. лева за информационна кампания са много, макар и у нас се наблюдава антиваксърство дори и в ресорното министерство. Парите за „Ремдесивир“ обаче бяха увеличени с близо 16 млн. лева.

Още 220 млн. лв. за пътните фирми след протест пред Народното събрание

БСП и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ се скараха за авторството на предложението за средства за справяне с мигрантския натиск от Афганистан, което по разчети е за 37 млн. лева за МВР. Общата сума за ведомствата по това перо за всички ведомства е над 60 млн. лева. Парите за реклама на туризма също станаха повод за дискусия, която стигна до тезата, че трябва да се рекламира, както го правят в чужбина. За подпомагане на сектора са предвидени допълнително до 70 млн. лева.

Сред темите в дебата бяха защо бившите управляващи са увеличили само заплатите на учителите, но не и на университетските преподаватели; как да се разпределят допълнителните 100 млн. лева за общините, които бяха отпуснати; защо ВиК тръбите в Добрич позволяват близо 90 процента загуба на вода; плаща ли здравната каса зъбните упойки на хора с увреждания, да се увеличат ли парите за обезщетения за пострадалите от градушки и др.

От 22.30 часа в продължение на близо час депутатите гласуваха текст по текст основните разходи, като често имаше обяснение на коя страница да погледнат. От ръководствата на парламентарните групи трябваше да подсказват на колегите си дали да подкрепят конкретен текст или да се въздържат. Тъй като бюджетната комисия приключи малко преди началото на заседанието, написан доклад нямаше, а към 23.30 часа за депутатите дойде втората част от него.

След 23.30 часа започна бързо препускане по текстовете в бюджета. След това, както и в комисията по-рано, бе отхвърлено предложението на „Има такъв народ“ партийната субсидия да бъде намалена от 8 на 1 лев на глас на година. Като недопустими бяха определени всички предложения за промени в данъците, в т.ч. и на ГЕРБ данъкът върху добавената стойност за ресторантьорите да остане 9 на сто и догодина, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама