Актуализацията на бюджета вече е с 2.3 млрд. лв. повече разходи

17:11, 10 сеп 21 / Политика 25 1974 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С допълнителни 500 милиона лева нараснаха разходите по бюджета за тази година при второто четене на актуализацията му в бюджетна комисия. Така бюджетът ще завърши годината с 2.3 млрд. лв. повече харчове от заложените. В първоначалния вариант на финансовото министерство завишението бе с 1.8 млрд. лв., пише „Сега“.

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха голяма част от предложенията за нови харчове на различните политически сили, включително и на ГЕРБ, които в началото на заседанието. „Не искам да участвам в разговори за бюджета, които ще доведат до дефицит в края на годината 5%“, заяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

Заради огромния брой предложения за допълнителни бюджетни разходи - над 60, заседанието на комисията бе удължено с два часа. Това забави и пленарното заседание, което трябваше да довърши окончателното приемане на промените в бюджета на здравната каса. След него в пленарна зала започна второто четене и на актуализацията на държавния бюджет. В нарушение на правилника на Народното събрание на сайта на парламента не е публикуван докладът с новите законови текстове, които депутатите гласуват в момента. Народните представители бързат да приемат актуализацията на бюджета, след като стана ясно, че президентът ще ги разпусне "тези дни".

Актуализацията на бюджета трябваше да осигури допълнителни разходи по три важни направления - преизчисляване на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж, мерки за овладяване на новата ковид-вълна и мерки за подпомагане на бизнеса. Както стана ясно преизчисляване на пенсиите на практика ще има от началото на 2022 г., а дотогава пенсионерите ще получават по 120 лв. месечни бонуси. Завишени са и пърночално планираните допълнителни средства за борба с последиците от пандемията. Както стана ясно, пари получават и пътностроителни фирми по неизплатени от Агенция пътна инфраструктура договори.

Още 220 млн. лв. за пътните фирми след протест пред Народното събрание

Всички нови харчове ще бъдат покрити с по-големи приходи от данъци. Те също се завишават с 500 млн. лв., като допълнителните постъпления се очакват от всички видове налози. Общата сума на приходите в бюджета за тази година е завишено с 2.5 млрд. лв.

Така дефицитът по бюджета остава в рамките на предложението на финансовото министерство от 3.6% от БВП или 4.7 млрд. лв.

Партийната субсидия и данъците остават без промени

Така не бяха разгледани промени в данъчните закони, сред които и предложения данъкът върху добавената стойност за ресторантьорите да остане 9 на сто и догодина.

Мнозинството отхвърли предложението на „Има такъв народ“ партийната субсидия да бъде намалена от 8 на 1 лев на глас на година, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама