Как да преборим есенната депресия

18:45, 08 сеп 21 / Любопитно 25 2722 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Доброто подреждане и осветяване на работното място, здравословното хранене и приемът на витамини, избрани от лекар, ще помогнат да избегнете есенната депресия и да останете енергични на работното място в офиса, каза пред РИА Новости Светлана Шокур, ендокринолог от московската група Invitro.

Според нея емоционалният тонус на човека е по-нисък през есента заради намаляването на количеството слънчева светлина, честите дъждове и по-кратките дни. Намалява и производството на витамин D, чийто дефицит води до раздразнителност, сънливост и потиснатост.

„За определена имитация на слънцето в стаята трябва да използвате повече източници на светлина, да създадете повишена осветеност в помещенията. Необходимо е да проветрявате офиса често, за да се избегне хипоксия. Необходим е свеж, богат на кислород въздух, така че не разчитайте на климатиците", обясни Шокур.

„Важно е да знаете първоначалното ниво на витамин D в тялото си, за да намерите точната доза с вашия лекар. Това може да подобри цялостното ви здраве, тонуса, мускулната активност, устойчивостта към стресови ситуации и да намали депресията и тревожността", съветва лекарят.

Сезонните промени водят до намаляване на нивото на „хормона на радостта“ - допамин, както и до увеличаване на концентрацията на мелатонин. Превишените показатели на последния водят до тежка сънливост: телесната температура намалява, изпитвате глад за сладки и мазни храни, а при такава диета витамините и минералите ще се изразходват още по-интензивно.

„Например витамините от група В се изразходват много бързо при консумация на бързи въглехидрати. Следователно би било полезно да започнете да приемате витамини от тази група през есента. Също така е важно да се консумират храни, съдържащи триптофан: пилешко, сирене, орехи и бадеми. Можете да приемате допълнителни източници на триптофан под формата на добавки“, обясни още специалистът, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама