Онлайн преброяването напълно катастрофира

20:20, 08 сеп 21 25 3750 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След като първият ден на националното онлайн преброяване започна с фалстарт, днес то напълно спря. Националният статистически институт (НСИ) окончателно призна безсилието си да преброи населението онлайн и временно ограничава достъпа до електронната система „Преброяване 2021“.

От института заявиха, че в следващите часове достъпът до електронната система „Преброяване 2021“ и всички системи и сайтове на института ще бъде затруднен или невъзможен. Проблемът бил поредица атаки тип „Отказ от услугата“ с трафик над 250 гигабита в секунда. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, уверяват от НСИ.

Припомняме, че още с пускането на електронната система за преброяване беше направен и първият опит за хакерска атака, малко след това бе съобщено и за технически проблем. Снощи към 19.30 ч. е имало втора атакаСутринта атаката е била от Швеция, а втората – от Китай.

„Това вече е инцидент, докладвано е в Държавна агенция електронно управление и в Съвета по киберсигурност. През нощта системата не е спирана. Същността на самата атака е да се задръсти трафика, който беше седем пъти по-силен, отколкото сутрешната атака“, обясни по-рано днес пред bTV зам.-председателят на НСИ Диана Янчева, като гарантира, че няма проблем със защитата на данните на гражданите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама