Преброяването започна с фалстарт

16:50, 07 сеп 21 25 2905 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националното преброяване започна с фалстарт и още в първите часове се появиха проблеми.

Първоначално от НСИ съобщиха за хакерска атака, която обаче е преодоляна успешно. „Хакерската атака е отразена още от първата степен на защитата, а тя е четиристепенна. Смятам, че няма да имаме проблеми“, съобщи на брифинг зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. „Атаките не са само опит да се извлекат данни. Понякога те са по-скоро, за да блокират системата и тя да не може да работи“, обяви Янчева, цитирана от  bTV.

От НСИ изключиха да има изтичане на данни и обясниха, че са взети всички мерки за това. Възможно е обаче да има проблеми със сайта census2021.bg, където става онлайн преброяването на населението.

Според Държавна агенция „Електронно управление“ обаче в случая ства върпос за технически проблем, а не за хакерска атака. Според официалната информация е имало „претоварване на сървърите, което е довело до срив в системата“.  След обяд достъпът до сайта за преброяване беше блокиран за около два часа. Впоследствие възможността за регистрация бе възстановена, но при при ограничен капацитет. 

От НСИ също внесоха уточнение и потвърдиха, че е имало и хакерска атака и технически проблем. Те обаче уверяват, че информацията не е засегната и всички данни, постъпващи при преброяването, са защитени.

Започва официалното преброяване на населението

Официалното преброяване на населението започна в полунощ. То ще протече на два етапа - електронно самопреброяване в първите десет дни, както и преброяване на живо с анкетьор, което ще протече от 18 септември до 3 октомври.

До 13.00 часа тази сутрин, са се преброили 14 177 души в електронната система на НСИ

От НСИ очакват голям интерес със започването на деня и по-нататък през оставащите 10 дни до 17 септември, когато приключва електронното преброяване. Очакванията са минимум 70% от населението да се преброи онлайн.

От 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители, които ще съберат кодовете, които се генерират при електронното преброяване. Те ще помогнат на тези, които не са успели да го направят онлайн. Ангажирани в този процес са 27 000 души.

Историята на преброяванията в България

Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн и помогнете на друг да го направи. Това е важно в условията на пандемия“. За това призова вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов по време на официалното представяне на преброяването.

„Вярвам в нуждата да имаме данни за това каква е нашата страна, какво е нашето общество, за да правилните решения“, посочи още Пеканов, цитиран от БГНЕС. „Имаме непропорционално разпределение в страната, трябва да имаме ясната картина“. Преброяването днес ще се отрази на качеството ни на живот утре, смята той.

Важно за електронното преброяване

От НСИ припомнят, че за да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа.

След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни. Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство. Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама