СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ избори 2 в 1

16:00, 31 авг 21 / Сблъсък 25 6904 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

И този път редовно правителство няма да има. Новите-стари партии в парламента първо се изпокараха, после започнаха да разговарят, за да се стигне накрая до взаимни нападки и прехвърляне на отговорността кой е виновен за породения провален опит за промяна.

И така на всички ни е ясно, че „наесен с песен“ отново ще избираме парламент. Кой знае, третият път може да е на късмет… Важна подробност е, че освен за нови 240 депутати, ще гласуваме и за президент, с две думи - изобщо няма да ни е скучно.

Големият въпрос сега е как да бъдат организирани тези два еднакво важни и все пак различни вота – заедно или поотделно. И двата варианта са логистично са възможни и двата са финансово обезпечени. Изборите 2 в 1 ще струват „едни 60 млн. лв.“ по-малко, а и няма да се разкарваме до урните в три отделни недели което предполага и по-голяма избирателна активност. Избори в една дата улеснява и цялата организация и логистика на процеса

Има обаче и гласове срещу тази идея, тъй като това означава, че за пръв път едновременно ще се гласува за двете най-важни институции в страната – президент и парламент. Вотът 2 в 1 може и да затрудни избирателите, тъй като може да има разминаване при номерата на партиите в отделните бюлетини. Всяка политическа сила, която е издигнала своя двойка кандидати, ще използва същия номер в бюлетината и за своята депутатска листа, а останалите, борещи се само за място в парламента, ще участват в жребий за незаетите номера. Не на последно място вероятно ще са нужни допълнително машини, защото технологичното време за гласуване леко ще се увеличи.

Казусът се усложнява допълнително от факта, че насрочването на датите на двата вота зависи от синхронизирането на същите две институции - Народното събрание избира дата за президентския вот, а държавният глава насрочва парламентарния вот. Към момента обаче има по-скоро разминаване, отколкото припокриване на позициите им отново провеждането на изборите.

Мнението на политиците

„За“ избори 2 в 1 се обявиха повечето партии в парламента -  „Има такъв народ“, ГЕРБ, БСП, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Според Слави Трифонов логиката изисква изборите „по-скоро да са 2 в 1“. „Много ходене на избори, харчене на пари, хората се изморяват“, коментира той. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също смята, че е „безумие е да не се направят избори две в едно“ и попита „коя разумна държава ще повежда избор след избор“. Левицата също предпочита избори накуп, за да се избегне ходенето до урните три пъти и то в тежка ковид ситуация. Според Корнелия Нинова „при избори 2 в 1 ще бъде по-висока избирателната активност“, съответно вотът ще има по-голяма представителност. Според ДПС няма драма в това президентския и парламентарния вот да се проведат заедно, но ще изчакат да чуят ЦИК, за да се уверят, че това няма да е проблем. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък не само подкрепят идеята, но и са на мнение, че трябва да бъдат положени усилия да се проведат избори 2 в 1 изцяло с машини.

„Против“ избори 2 в 1 е държавният глава Румен Радев, който наесен ще се бори за втори мандат. Според него „избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел“. По думите му разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава и това следва да се отчита.

„Демократична България“ също смята този вариант за неудачен. „Избори „2 в 1“ не са удачен вариант, такива никога досега не са правени“, коментира преди дни съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Мнението на юристите

Може да имаме избори 2 в 1, това не е проблем“, обяви д-р Симона Велева, експерт по конституционно право. Самата Конституция и конституционен модел не се занимават пряко дали изборите да бъдат в един ден - в случая за президент и за парламент, посочи още Велева. Тя отбеляза, че това е въпрос, който трябва да се реши между парламента и президента.

Според конституционалистът проф. Екатерина Михайлова логиката на Конституцията е да не се правят едновременно президентски и парламентарни избори.

Макар да е ясно, че Конституцията принципно не забранява подобно нещо, президентът и Народното събрание като институции са принципно двете основни носещи колони на демокрацията у нас. Президентът е човекът, който насрочва изборите за парламент и обратното - депутатите са тези, които определят кога да се проведат президентските избори - и когато едната от двете институции е несигурна, другата трябва да балансира, това е принципното положение.

Затова и според Михайлова подобно сливане на двата вота в една и съща дата не противоречи на Конституцията, но решението за подобно нещо би било политическо.

Мнението на експертите

Зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов посочи, че логистиката за избори 2 в 1 не представлява затруднение.

„С идентични на нашите машини и с една карта белгийците са провели едновременно четири вота“, поясни Манов. Освен това припомни, че през 2011 г. сме имали местни и президентски избори едновременно и тогава сме гласували с 4 бюлетини. През 2015 г. пък са проведени паралелно местни избори и национален референдум, и „тогава избирателите гласуваха с 5 бюлетини, една от които беше в плик, отделен вид бюлетина, с два избирателни списъка, тоест изключително тежка логистика.“

По думите му самата машина осигурява възможност за евроизбори, за национален парламент, за регионални парламенти и за още един вид местни парламенти, като има 32 комбинации, лингвистични. Тоест, тази комплексност на интерфейса, графичния, напълно се управлява и няма никакъв проблем за избори 2 в 1. Той уточни, че цената на самото препрограмиране на машините е много ниска.

Специалистът по киберсигурност Ясен Танев пък е на мнение, че трябва да има достатъчен период от време между изборите за президент и Народното събрание през есента, за да се подготвят машините. Експертът обясни, че софтуерът трябва да се модифицира и да премине през тестове за сигурност, а при по-малко от две седмици между два типа избори това е трудно реализуемо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама