Има огромно желание за правителство и тежка неспособност за такова

10:08, 26 авг 21 / Политика 25 4779 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

И политическите лидери, и президентът стоят в позицията на разкрачено лидерство – всеки се опитва хем да направи правителство, хем да изглежда, че разплита възела, хем да си запази изгодните позиции за нови предсрочни избори. Няма как, коментира политологът и университетски преподавател Христо Панчугов. Той не вижда проблем с повтаряемостта на изборния процес у нас, а в това, че политическите актьори не могат да променят стратегията си.

„Необходима е ясна политическа заявка, с ясно отговорен модел на политическа промяна и ясен дневен ред. Без това да се случи – проект на промяна, няма да има промяна в начина, по който българските граждани гласуват. Ако политиците продължат да се правят, че проблеми не съществуват, ако продължат да не говорят на своите избиратели, а се делят някакви парламентарни общества, колкото и често да провеждаме избори, те ще произвеждат един и същи резултат, до момента, в който гражданите не се радикализират и не изберат политически проект, който да ни постави под сериозни проблеми”, заяви Панчугов.

По думите му при нови предсрочни парламентарни избори, в най-добрия случай формацията на Слави Трифонов ще запази подкрепата, която и сега има. „Поведението им през последните две седмици е насочено към това да обвиняват всички останали за провалите си и това според мен ще сработи за голяма част от техните избиратели, които така или иначе вече отидоха до урните два пъти. В този смисъл не очаквам сериозен спад на подкрепата за „Има такъв народ””, посочи политологът.

Манолова vs. Нинова в надпревара за третия мандат

След като през последните дни се завъртяха нови предложения за човек с нужните качества за министър-председател, политологът коментира: „От разговора, от който уж всички бягаха – за личностите, изведнъж се върнаха обратно на разговора за личностите. Не мога да си представя как лидерите на политическите формации не могат да осъзнаят един прост елементарен факт – тук не става въпрос за това кой ще е премиер, тук става въпрос за това защо този човек, или защо това правителство изобщо са необходими – какво то трябва да промени и в какъв план трябва да го промени. И понеже разговорът не е за това, няма значение каква „сглобка” ще се търси”.

Основната причина според Христо Панчугов за непостигането на стабилно мнозинство и в настоящия, и в предишния парламент, е не, че не може да се стигне до парламентарно мнозинство, не защото такова няма в НС, можем да правим хиляди сметки, а защото политическите лидери не са готови да платят цената за ясен план оттук нататък.

„Всеки се опитва хем да направи правителство, хем да си запази изгодните позиции за нови предсрочни избори. Няма как. Има огромно желание да има правителство и тежка неспособност да бъде създадено такова. Не е ясно кое от двете ще надделее в рамките на следващата седмица”, подчерта Панчугов в интервю за БГНЕС.

Обсъждат две дати за избори през ноември

Според него проблемът при избори „2 в 1” ще бъде най-вече организационен. Политологът намира за необяснимо защо вместо да говори ЦИК за това дали е възможно да осъществим машинно гласуване на два поредни избора, слушаме доставчика на машините. „Тук има тежък разпад на институционалността – освен, че ЦИК не е собственик на машините, освен че очевидно ЦИК няма никаква представа как се борави с тези машини, а са официален публичен орган, който трябва да организира избори в държавата, ние смятаме, че един частен доставчик, е този, който ще контролира дали ще проведем избори „2 в 1” или не. Това е откровен и публичен абсурд”, смята Панчугов.

Запитан каква е отговорността на президента за създалата се ситуация, политологът отговори, че същата, каквато на политическите лидери: „Абсолютно неспособно лидерство. Лидерство, което се опитва да стои в разкрачена позиция. Хем да се държи така, че да не изгуби подкрепа на президентските избори, хем да изглежда, че има роля в разплитането на възела. И понеже се опитва да направи и двете, не успя да направи нито едно от тях“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама