Обсъждат две дати за избори през ноември

13:28, 25 авг 21 / Политика 25 4598 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Няма неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите. Това каза шефът на ЦИК Камелия Нейкова след провеждането на председателски съвет в парламента. Били са обсъдени различните възможни варианти за провеждането на президентски и парламентарни избори в случай, че и при третия мандат не се сформира правителство.

Според Нейкова ако изборите са 2 в 1, може да са необходими повече машини. Ако пък са отделни, това означава вот в няколко поредни недели, което носи със себе си други недостатъци. Тя обясни, че ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер, което да позволи на държавата да го модифицира за всички видове избори.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изходът от ситуацията с машините е да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. „При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори отпечатаните хартиени бюлетини са били на стойност 7,5 млн. лева. Това категорично е за сметка на българските данъкоплатци“, каза още Атанасова.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова е по-добре да има избори две в едно. „Три седмици да ходят хората на избори според мен би предизвикало ниска избирателна активност. Това е проблем изобщо за политическата система и за държавността в България“, допълни още Нинова, цитирана от bTV.

Председателят на парламента Ива Митева обяви, че има проблем с прехвърлянето на собствеността на държавата от фирма „Сиела Норма“ и неплащания по договора в размер на 9 млн. лв. По думите ѝ най-вероятно държавата ще трябва да наеме още машини, за да обезпечи вота. Цената за една обаче няколко хиляди, което значително ще оскъпи подготовката за гласуване.

Митева обяви, че на председателския съвет са обсъждали датите 7 и 14 ноември за провеждане на изборите. Преди дни тя заяви, че президентските избори ще са през ноември, като държавният глава трябва да бъде избран най-късно на 21 ноември, което е възможна дата за втори тур.

От своя страна, директорът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров предложи да се закупят още 1200 машини. Цената ще бъде същата, както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване” – т.е. 5200 лева на машина. Тази цена е малко по-висока, заради въздушния транспорт от Тайпе до тук, което е по-скъпо от корабния транспорт. „Да кажем, че общо тези допълнителни машини 5200 по 1200 са около 6 млн. лева“, подчерта Тодоров, цитиран от Нова телевизия.

Той е категоричен, че промените в  детайлизирането на договора между ЦИК и Сиела няма да попречат на изборите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама