Манолова vs. Нинова в надпревара за третия мандат

11:40, 24 авг 21 / Политика 25 4882 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни ни делят от връчването на третия мандат за съставянето на правителство. Президентът Румен Радев вече обяви, че ще се възползва максимално от дадения му по закон срок. А дотогава очаква от партиите „ясен сигнал, че са в състояние и ще сформират устойчиво мнозинство“.

При четири останали партии в парламента, на пръв поглед президентът има достатъчно голям избор. ДПС обаче няма шанс да получи подкрепа за управление (със сигурност не и публично). А след откритата престрелка с „Има такъв народ“ при преговорите за първия мандат „Демократична България“ предпочетоха да отстъпят ред на другата протестна формация в парламента. Ето защо изборът на Радев в момента се свежда до БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – между третата и последната сила в Народното събрание.

Още след изборите стана ясно, че правителство, което оставя ГЕРБ и ДПС извън властта, може да има само по формулата 3+ 1 – трите нови партии и БСП. И въпреки, че хората на Слави Трифонов излязоха в опозиция (не съвсем ясно на какво), останалите формации твърдо заявяват, че ще направят всичко възможно да има кабинет от третия път. Ситуацията в момента обаче не подсказва, че партиите постигат компромис, защото официално опитите за разговори удрят на камък.

ИБГНИ с повече шансове от БСП

БСП е третата политическа сила и даде да се разбере, че и този път очаква именно тя да получи мандат. Освен на третата си позиция, левицата разчита на топлата връзка между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2, особено преди президентския вот през есента.

Още при завъртането на политическата рулетка Нинова направи опит да припознае служебния кабинет и обяви, че ще предложи той да стане редовен, ако мандатът стигне до БСП. Радев обаче вдигна пръст и предупреди, че служебното правителство „не може да остане наследство на партиите“. Така че вероятно левицата ще трябва да излезе със собствени политически назначения, което е проблем за „Демократична България“. Коалицията е категорична, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, и това автоматично означава, че преговорите са обречени на провал.

Макар и последна по численост, групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ има по-голям шанс да състави правителство, ако получи мандата. Знаци в тази посока вече дойдоха от няколко централи.

Първо, Мая Манолова опита да организира разговори между партийните лидери. Второ, шефката на парламента от „Има такъв народ“ посъветва президента да даде мандата именно на ИБГНИ. Трето, „Демократична България“ обяви, че идеята третият мандат да отиде там е именно тяхна. Четвърто, дясната коалиция вече каза, че е склонна на отстъпки към „Има такъв народ“ и дори, че човек като Ива Митева е подходящ за премиер. Всичко това означава, че макар и минимален, шансът за редовно правителство ще дойде само с мандат на ИБГНИ.

Нинова срещу Манолова

Тук обаче изниква едно голямо „но“ - нищо няма да стане без съгласието на БСП. Ситуацията се усложнява не само заради унижението, което левицата ще изпита, ако бъде пренебрегната заради най-малката формация, но и заради тлеещата вражда между Корнелия Нинова и Мая Манолова. Някога громящи Бойко Борисов рамо до рамо в парламента, днес двете дами са лидери на две отделни партии, а отношенията между тях са меко казано хладни.

На последните избори столетницата сформира широк ляв фронт, в който покани всички знакови лица на БСП от миналото с изключение на Мая Манолова. Особено дръзка бе поканата на Нинова за преговори с Татяна Дончева, която е настоящ коалиционен партньор на бившият омбудсман. В крайна сметка обаче това не доведе до разцепление в редиците на ИБГНИ.

Резултатът днес – Нинова отхвърли предложението на Манолова партиите да се разберат коя да получи мандата. Определи го като „пазарлък“, който нарушава закона и се меси в работата на държавния глава. БСП ще чака търпеливо Радев да разчете ситуацията и сам да избере мандатоносителя. 

Манолова пък поиска президентът да привика отново при него партиите – един вид служебно да ги накара да си говорят и евентуално да се разберат, защото отделните лидери не могат да се срещнат, камо ли да постигнат съгласие.

Топката сега е в Румен Радев и по всичко личи, че колкото и да я тупа в опит да получи помощ от партиите, сам ще трябва да вземе решение. От една страна стои подкрепата на БСП, от другата макар и минимален шанс за съставяне на правителство. Въпрос със значение не само за бъдещото управление, но и за собствената му съдба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама