Порицание и забрана за повишение - наказанията за полицейското насилие

19:50, 24 авг 21 / Политика 25 3489 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Седем полицейски служители са били определени за работа със задържани под колоните на Министерския съвет по време на протеста на 10 юли миналата година. Техните имена са бил известни само няколко дни след ареста и употребата на сила срещу протестиращите. Това стана ясно от писмо на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков до Комисията по случая с полицейското насилие от 10 юли и 2 септември. 

Според него това са служителите Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов. Председателят на комисията Николай Хаджигенов подчерта по време на заседанието днес, че техните имена са били известни и на предишния вътрешен министър Христо Терзийски. А от писмото на министър Бойко Рашков се разбира и че те са се разминали със съвсем леки наказания- порицание и забрана за повишение. На четирима от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов, който впоследствие е напуснал системата и работи в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор, е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години. Младши инспектор Стоименов със същото наказание, но за срок от 1 година, а младши инспектори Димитрова и Алиев - с „порицание“ за срок от шест месеца.

Разпознати са били и останалите служители на реда

Разпознати са били и останалите служители на реда, заснети на камерите, но за тях не е установено превишаване на полицейските правомощия и не са санкционирани след проверката на вътрешна сигурност в МВР. Комисията взе решение да сезира Софийската градска прокуратура (СГП) за това дали прокурор Вероника Трифонова (в момента европейски делегиран прокурор), която е прекратила преписката заради липса на данни за полицейско насилие, е извършила престъпление. Преди дни Николай Хаджигенов сезира и Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши със съмнението, че Трифонова може да извършила престъпление срещу правосъдието, отказвайки да разследва случая.

На днешното заседание бе предложено и да се изслуша дежурния служител в Националната служба за охрана (НСО), която отговаря за камерите на фасадата на Министерския съвет. Служителят, според Хаджигенов, е наблюдавал на живо и е станал свидетел на престъпление, за което е бил длъжен да подаде сигнал, предаде „Дневник“.

От НСО отричат да се укривали записи

„Не дишах, мислех че умирам“

Междувременно един от пострадалите от полицейско насилие на протеста на 2 септември (денят на т.нар. Велико народно въстание), разказа пред депутатите от комисията за случилото се. 

Даниел Павлов сподели, че както хилядите на площада, и той бил емоционален и скандирал „Оставка!“. В един момент обаче се оказал в близост до кордона от полциейски бусове. Тогава бил задържан от няколко служители на МВР. По думите му ситуацията се разиграла около 10 ч. сутринта.

Агресивно ме издърпаха зад полицейския кордон. Там бяха повален на земята и главата ми беше силно извита назад със страхотен натиск върху очите и носа ми. Лещите, които нося, тъй като съм силно късоглед, ми бяха избити от очите. В продължение на може би 20-30 секунди не можех да си поема въздух, вероятно поради силното извиване на врата ми назад. И, без да преувеличавам, чувствах, че умирам в един момент, в такава степен изпитвах болка“, разказа той, цитиран от Mediapool.

Родната полиция ни пази?

Протестиращият сподели, че после бил притиснат с колене върху гърба му. След това бил влачен зад сградата на бившия Партиен дом, където по решение на ГЕРБ се прехвърлиха заседанията на парламента - точно на 2 септември 2020 г. Павлов каза, че е бил заплашван и обиждан от полицаите. А един от тях излял бутилка вода върху главата му.

Около половин час по-късно дошла линейка. Медиците обърнали „специално внимание“ на полицаите, но не и на арестуваните, разказа Павлов. След това той бил отведен в I РПУ, където по думите му се държали добре с него. Първоначално му казали, че ще го задържат за 24 часа. След това обаче се оказало, че го арестуват за 72 часа.

„За да покажа абсурдността на ситуацията - вече ми бяха върнали всичките лични вещи, защото в I РПУ си мислеха, че ме пускат. Оказа се, че ме задържат за 72 часа. Върнаха ме в килията и всички полицаи бяха изненадани, питаха ме: „Какво правиш тука, ти беше за 24 часа“. Настана суматоха, не знаеха какво да правят“, разказа Павлов.

В крайна сметка бил изпратен в МВР-болница за преглед на очите и врата. Това обаче не се случило и го пратили в ареста на бул. „Г.М. Димитров“, където прекарал следващите две денонощия. Младият мъж разказа, че работи в банковия сектор. След задържането той подал жалба. Прокуратурата обаче не открила никакви данни за насилие. Според Павлов прокурорът едва ли не му казал, че сам си е причинил нараняванията.

Казва, че съм оказал страхотна съпротива и това е наложило тази реакция срещу мен. Казва се, че съм ритал полицейския бус, което го има при доста обвиняеми, малко на копи/пейст прилича. Също, че съм хвърлил пиратка, която се е взривила в предния визьор на каска на колега. Прокурорът казва, че не е установено физическо или вербално насилие срещу мен“, заяви още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама