Родната полиция ни пази?

13:00, 14 авг 21 25 4614 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Брутални кадри от полицейското насилие над протестиращи предизвикаха вълна от възмущение. Видеото показа адв. Николай Хаджигенов в специалната парламентарна комисия, която се занимава с казуса. Кадрите са от камери под колоните на Министерски съвет. Според Хаджигенов записите са на НСО и досега са били укривани от властите и обществеността.

Видеото е меко казано смущаващо, сигурно някои не са могли да го изгледат до края. За тези, които са успели да видят видеото, остава усещането за тежка безнаказаност, за шокираща агресия, за гавра с човешки същества. Така че настояванията за наказания и оставки, за поемане на отговорност далеч не са пресилени.

Непоказвани кадри на полицейското насилие на протестите

Това не е екшън филм, а родната България на 10 юли 2020 година. Мъже с надпис полиция на гърдите влачат младежи, ритат ги, бият ги с палки. Агресията не спира и след като задържаните вече са с белезници. Протестиращите са вдигани и буквално хвърляни един върху друг. Сред тях има и момиче, с което полицаите се държат грубо и подигравателно. Дишат в лицето й, снимат я разголена. И всичко става на скрито, зад колоните. Клипът е без звук, така че остава на въображението какво са казали и едните, и другите...

Антиправителствените протести дадоха началото на промяната на политическия модел в страната, който господстваше в последните 12 години. Въпросителните около протестите бяха многокато се започне от полицейското насилие и използването на сила и се стигне до това имаше ли частни охранители сред полицаите. Връщаме лентата назад и си спомняме твърденията на МВР, че полицейско насилие няма, а частни охранители не са били наемани. И това въпреки снимките на гардове с нетипични нашивки и татуировки, и въпреки показанията на битите от полицаи протестиращи.

Тогавашният вътрешен министър Младен Маринов и наследника му на поста Христо Терзийски (тогава директор на „Национална полиция“) в момента са народни представители. Маринов казва, че не е видял полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а бити полицаи. След излизането на кадрите и от двамата няма коментар, никакъв.

Служителите изпълняват заповеди. Как да се действа на протестите се решава нависоко, а се случва на ниско. Понякога доста на ниско. Несъмнено е, че полицаите имат правомощия да въдворяват ред и ако се наложи да прилагат по-твърда сила, но ако ситуацията го предполага. Правилата на играта определят началниците, които после са само зрители. Тук идва въпросът наредено ли е на полицаите от кадрите да действат по този начин и от кого? А ако не им е наредено – какво следва? Не виждаме съпротива от задържаните с белезници и легнали по очи на земята, кое предполага агресията тогава? Полицаи все пак бяха наказани леко заради въпросната вечер на 10 юли, няма уволнения обаче, или пък поемане на отговорност на по-високо ниво.

Протестът от другата страна

На 2 септември миналата година, когато протестиращите обсадиха парламента, попаднах от другата страна – сред полицаите. Тогава написах какво видях през техните очи, как ги замеряха с бутилки, павета, камъни, яйца, ябълки, слама, как ги удряха и късаха униформите им. Гледайки кадрите от 10 юли, си мисля как всяка монета има две страни. Полицаите имат семейства, а битите протестиращи родители. Има професионален и граждански дълг.

Несправедливостта се усеща – има вкус на кръв в устата. Отговорността трябва да се носи от някого, а нагоре по-веригата е тихо, много тихо...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама