Големите кавички на седмицата (16 - 20 август)

13:00, 21 авг 21 / Големите кавички 25 6041 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (2 - 6 август)

Хората от „Има такъв народ“ приличат на зли деца, избягали от детската градина, които мразят света на възрастните и искат да го унищожат, от роман на Стивън Кинг. Така политологът проф. Евгений Дайнов определи поведението на депутатите и кандидат-министрите от партията на Слави Трифонов в последните дни. 

Крайната неопитност на „Има такъв народ“, съчетана със самоувереност и ненавист към света на възрастните, ги прави лесна плячка за опитни играчи като ДПС... Тяхната безпомощност тръгна от напълно сбъркана логика - след изборите Слави Трифонов каза, че след като трите партии заедно не правят мнозинство, ИТН тръгват сами. В тази липса на здрава логика бяха заровени всички бомби, които гръмнаха досега", посочи той.

Убеден съм, че искреното желание на „Има такъв народ“ е да властват, а не да управляват. Но те имат нулева идея как се упражнява властта в една демократична страна. Те са гледали 12 години Бойко Борисов, сега искат да го имитират. Има особена злост в това тяхно незнание", добави политологът.

Стига прищевки, стига небивалици и излагане пред хората. Стига шоу, излъчване на министър-председатели с телевизионни кастинги“, заяви председателят на ПГ на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова от трибуната на Народното събрание по повод оттеглянето на мандата на „Има такъв народ“ и недадената подкрепа от страна на т. нар. „партии на протеста“.

„Питате къде видяхме дългата ръка на ДПС и е време да отговорим - в разочароващата покана на „Има такъв народ“ към ДПС да участват наравно с партиите на протеста в преговорите. Тихомълком, през задната врата, което хората по протестите приеха като плесница през лицето. В координираната атака на ГЕРБ, ДПС и на „Има такъв народ“ срещу успешните министри от служебното правителство. Дългата ръка на ГЕРБ и ДПС е и в комисията „Буджака“. Комисия, която беше внесена с подписите на ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС и включена извънредно в програмата на парламента. Затова ли бяха протестите (...)

Нали не очаквате ние, които се изправихме на местните избори в София срещу модела на „орлетата“, сега да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент? Не! Няма да има такова гнездо! Или поне няма да бъде с наше участие“, изтъкна тя. 

Протестът, който се роди на 9 юли миналата година и имаше одобрението на 60% от българите, умря. Имаме труп. След 13 месеца съществуване, днес той умря гадно, смрадливо и с обиди... Да си викат болонки и т. н.“, така социологът Андрей Райчев коментира неуспешния опит да се реализира първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

„Слави Трифонов е самодеец №1. Той се опита да направи най-виртуозното изпълнение в политиката, което в България е правено само веднъж и то не много успешно – правителство на малцинството. Това е страшно трудно. У нас е правил само Филип Димитров и този кабинет си отиде само след година. Това е най-тежкият лупинг в политиката. Шест партии, които без да се обединят около каквото и да било, ще направят едно правителство. Това изисква безкрайни хитрости, умение на познаване на противника и партньорите, компромиси и обиколки. Той опита да направи този лупинг в политиката, без тренировка, без подготовка, и не успя да го направи - тупна на земята, падна...“, обрисува той вчерашната политическа картина. 

Относно отношенията между „Има такъв народ“ и „Демократична България“, социологът смята, че разговорът от политически е преминал в конспиративен с реплики ти агент на кого си. Говорим за примитивно ниво – то изключва и в следващия парламент мандат между тези партии. Те са в адови отношения“, смята той. Според него грешката на участниците в този сблъсък е, че се държат революционно, а България не е в революционна ситуация.

„Кризата в политиката се задълбочава...Нямам крайни амбиции да влизам в нея. Единствено ако съм сигурен, че ще има ефект. Бих го направил за българския народ“. Това обяви боксовата ни звезда Кубрат Пулев по повод евентуалното му влизане в политиката. Той призна, че все още не е регистрирал собствена партия, но в скоро време може да се случи.

Кубрат Пулев отлага създаването на партия

„Вижда се какво става – Народното събрание е като детска градина – обиждат се, нападат се. Виждаме част от народните представители, че са облечени като за улицата – това е обидно за избирателите. Със сигурност мога да помогна. Готов съм да жертвам себе си и кариерата си, ако знам, че ще съм полезен на българите. На този етап още не съм го решил. Не бързам. Но със сигурност няма да влизам в съществуваща политическа формация“, добави той.

„Има такива дънки“: Филип Станев отнесе забележка за облеклото си в парламента

„Доста са партиите, с които съм разговарял. Винaги cъм бил любoзнaтeлeн и cъм ги рaзпитвaл зa рaзлични нeщa. Oпитвaл cъм дa пoвлияя върху тях в oпрeдeлeни cлучaи. Имaшe пeриoд, в кoйтo ГEРБ ми бяхa пo-cимпaтични oт ocтaнaлитe. Кoгaтo тe ce пoявихa ocтaнaлитe пaртии изблeдняхa, нo в пocлeднитe гoдини ce oядoхa. Вeчe нямaт тaзи мoтивaция и уcтрeм. Трябвaшe дa прoдължaт в прaвилнaтa пoлитикa. Изoбщo вeчe нe ca близo дo мeн. Нe мoжe oт държaвaтa, кoятo упрaвлявa, дa прoизтичa кoрупциятaкатегоричен е най-добрият ни боксьор в тежка категория.

„Виждате, че хора, които не са част от политиката – дори те подведоха народа. Едно е да искаш – друго е да можеш. ИТН нямат тази подготовка, трябваше коренно да променят стратегията си. В политиката в момента интересите на партиите е да се победят едни – други. А общият интерес, който трябва да ги обединява – народът да живее по-добре, го няма“, каза още Пулев.

Това не бяха действия на полицаи, това бяха действия на бандити с полицейски униформи и един садист, който с удоволствие снимаше, за да се хвали може би пред приятелите си колко велик мъж е или пък за да докаже на началниците, които са му възложили да действа точно така“. Така адвокат Михаил Екимджиев коментира кадрите с полицейско насилие от антиправителствените протести миналата година.

Родната полиция ни пази?

Не смятам, че трябва да се спре да се говори за това садистично снимане с телефон на полуголото момиче под колоните на Министерския съвет, коментира правозащитникът. Според Михаил Екимджиев, на кадрите се вижда, че са малтретирани беззащитни хора, приведени в безпомощно състояние, които не могат да окажат никаква съпротива и не могат да бъдат заплаха за полицаите.

„Борбата е за пустите пари – кой да води бащина дружина“. Това коментира финансистът и депутат от „Има такъв народ“ Мика Зайкова по повод дебата за актуализация на държавния бюджет.

По думите ѝ мотивите за актуализация на бюджета са верни, но вече „малко остарели, защото нещата се променят“.

„Трябва да сложим още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалява с 10 лева Бойковите пари за най-ниските пенсии, което е абсурд... Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират...Ние имаме най-скъпия ток в ЕС. Това означава инфлация и то сериозна. Всички цени ще се вдигнат, защото в основата е електроенергията, а сме най-бедните“, коментира още Микова.

Днес трябваше да разберем дали сме по-големи от полицейските ботуши или те са по-големи от нас. Обещахме на протеста миналата година, че ще стигнем докрай и няма да оставим нещата да се покрият. Слава Богу, поразкриха се! Злото е сторено, всички го видяхме. Ще направим два пъти по-голямо зло, ако замълчим и оставим нещата да отминат“, заяви Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ от парламентарната трибуна, където постави чифт полицейски кубинки в края на изслушването на представители на МВР за полицейското насилие над протестиращи миналото лято.

Ние всички тук трябва да вземем решение каква България искаме. Въпросът не е да правим възмутени декларации, а да са си свършим работата, колкото можем (...) Ние сме изправени пред избор - дали полицейският ботуш на властта е по-висок от шишето с мляко за бебетата ни, дали е по-висок от иконата, която сте сложили вкъщи, дали е по-висок от мечтите ви. И Най-вече дали полицейският ботуш е по-висок от свободата ни на граждани? Защото България не може винаги да се връща назад и да се оправдава с това. Трябва да вземем решение дали искаме да вървим напред... Когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши... “, изтъкна той. 

Ние се къпем във ваксини в момента в България. С шведска маса от ваксини разполагаме. Всеки един българин, когато пожелае – във всеки един ден от седмицата, в който час от денонощието пожелае, където поиска и която ваксина избере, може да си постави. Това е фактът в България – залежали ваксини, пълни складове – населението не откликва“. Това коментира д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на УС на БЛС.

По негови думи проблемът с ваксинационната кампания са фейсбук писаниците, затворените групи и различните истории, които хората четат и на които вярват. 

Г-н „Sugar face“*, всички така си го представят – добричък, сладък, невероятен политик...Между другото много прилича на Джон Траволта. Това заяви Хамид Хамид от ДПС по адрес на служебния икономически министър Кирил Петков.

„Сигналите, които получаваме, са сериозни и ще изнесем факти и обстоятелства, които се крият зад това миловидно лице“, добави той.

*(миловидно лице – превод от англ. език).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама