COVID-19 по света: Нова Зеландия въвежда пълен локдаун заради един случай

14:30, 17 авг 21 25 4775 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Поредната вълна на пандемията от коронавирус застрашава целия свят. А мотациите на вируса са безпощаднин дори при преболедувалите. Повечето експрти твърдят, че единственото спасение е в масовата вакснация. Именно затова все повече държави започнаха да затягат мерките. 

Нова Зеландия въвежда пълен локдаун заради един случай на COVID-19

Нова Зеландия въвежда тридневен национален локдаун заради установен един случай на COVID-19. Мярката влиза в сила в полунощ, съобщи министър-председателката Джасинда Ардърн.

Това е първият случай на COVID-19 в страната от февруари насам. През тези 6 месеца границите на Нова Зеландия останаха предимно затворени, а в страната нямаше ограничения.

Предполага се, че при установената положителна проба става въпрос за заразен с бързо разпространяващия се „Делта“ вариант на вируса. Случаят е регистриран в най-големия новозеландски град Окланд, където локдаунът ще продължи 7 дни, пише „Свободна Европа“.

Неваксинирани остават без работа в Гърция

Дом за възрастни хора в гръцкия град Волос е отстранил от работа 10 свои служители и е спрял да им плаща заплати, защото са отказали да се ваксинират срещу коронавирус, предаде ДПА. Подобна мярка се прилага за първи път в Гърция.

На остров Родос шестима служители на старчески дом също са отстранени от работа, съобщи гръцкото държавно радио ЕРТ.

През юли гръцкото правителство прокара законодателство, което задължава работещите в домовете за грижи да се ваксинират срещу новия коронавирус до 16 август. То засяга работещите в държавни или частни домове за възрастни хора, в центрове за рехабилитация, в центровете за грижа за инвалиди или лица с психични разстройства, в домове за деца без родители, в институциите, които се грижат за хронично болни лица. Задължителната ваксинация се отнася за целия персонал, здравния и административния, а за приемане в центровете, за които важат решенията, условието е завършена имунизация.

Глобата за работодатели, нарушаващи изискването е от 50 хил. до 200 хил. евро. Възможно е и отнемане на лиценза.

На 1 септември изтича подобен краен срок за лекарите и всички здравни работници. След тази дата те също могат да бъдат отстранени от работа, ако откажат ваксинация, пише БТА.

Сърбия започва поставянето на бустерни ваксини

В Сърбия от днес започва ваксинирането с трета доза против коронавирус, съобщи социалният министър Дария Кисич Тепавчевич.

Първи ще са хората с понижен имунен отговор, а от четвъртък третата доза ще бъде на разположение на всички над 70-годишна възраст, лицата над 60 години, живеещи в старчески домове, и работниците в здравеопазването, допълва агенция ДПА. Трета доза ваксина може да се постави 180 дни след втората, пояснява агенцията.

Сърбия започна ваксинационната програма срещу COVID-19 през декември, като прилага руски и китайски ваксини, както и препаратите на „Pfizer-BioNTech“ и „AstraZeneca“. Въпреки достатъчната наличност огромна част от населението не желае да се ваксинира, като напълно ваксинирани са 40 на сто, съобщава ДПА.

В мол във Франция само със здравен пропуск

Франция разшири обхвата на здравния COVID пропуск. Хората вече ще трябва да представят документа, ако искат да влязат и в моловете.

От миналата седмица е в сила изискването за здравния пропуск при влизане в ресторанти, кина, влакове и други обществени места.

Канада задължи държавните служители да се ваксинират

Допълнителната мярка важи за моловете с площ над 20 000 квадратни метра в регионите, където броят на заразените с коронавирус надвишава 200 на 100 хиляди души.

Най-потърпевши ще са големите търговски центрове в южната част на Франция, където случаите са най-много. Междувременно губернаторът на щата Ню Йорк наложи задължителна ваксинация за всички здравни работници, пише bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама