От втория опит: Парламентът освободи Пламен Николов от кандидатурата за премиер

11:30, 12 авг 21 / Политика 25 3665 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След вчерашната оглушителна тишина в залата на парламента относно оттеглянето в последния момент на проектокабинета на Пламен Николов, днес най-накрая се финализира сложният конституционен казус. Това обаче стана от втория път след като депутатите изпаднаха в нова патова ситуация заради „Има такъв народ“ и ГЕРБ. 

От „Нѐма такава държава“ до задънената улица

Дневният ред

В дневния ред на парламента беше включено като първа точка обсъждането на проекторешение във връзка с указа на президента Румен Радев, с който предлага депутатите да одобрят Николов за премиер, и заявлението на самия Николов, че се оттегля.

Проектът за решение беше внесен от „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП. А текстът се състоеше от едно изречение: „Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно“. Целта бе да се преодолее правният казус, при който кандидат за премиер се оттегля ден преди парламента да гласува предложената му от държавния глава кандидатура и след подписан указ от държавния глава. 

Пламен Николов се оттегля по „лични причини“

Бойкотът на „Има такъв народ“ и ГЕРБ

Народните представители от партията на Бойко Борисов отказаха да гласуват заради несъгласие със самото оформление на проекторешението. Те настояха вместо това да бъде гласувано решение, че не го избират. А „Има такъв народ“ пък най-безцеремонно напуснаха залата под претекст, че не желаят да участват  в „този фарс“. Излезе и кандидат-премиерът Пламен Николов, чийто отказ от мандата трябваше да бъде констатиран, както и председателят на парламента Ива Митева. Така Народното събрание не събра нужния кворум, за да гласува и заседанието се прекъсна, за да се свика извънреден председателски съвет. 

Трифонов няма право да оттегли кабинета

Ива Митева - „болонка на някой сценарист“

Преди да се стигне до повторно гласуване казусът се заплете още повече, след като стана ясно, че Ива Митева в последния момент не е положила своя подпис под проекторешението за констатация на оттеглянето на Пламен Николов като кандодат-премиер и по този начин то не може да бъде гласувано. Именно затова и Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“ обвини председателя на парламента в инфантилност. 

„Никой от нас не е автор на този документ. Ива Митева трябва да се държи като председател на парламента, а не като някаква болонка на сценарист. Тя е автор на това съчинение...Не знам какво искат да покажат и какво си въобрзяват, че се случва. Ако целта е всички институции да бъдат унищожени, това е пътят. Да правим изключително нелогични действия. Няма друго обяснение…“, изтъкна тя от трибуните в парламента. 

Въпреки това проекторешението беше изчетено, но депутатът Росен Желязков от ГЕРБ. 

По-късно председателят на парламента отвърна на нападките с думите: „Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер. Не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя“.

Ива Митева обясни и защо е била остра днешната ѝ реакция, свързана със смачканото от нея проекторешение на председателския съвет. „Беше достатъчно едно писмо до председателя на парламента, с което да се констатира оттегленото съгласие, както и до президента на републиката, а не ние днес да приемаме такова решение. Разговарях с конституционалисти и всички бяха на моето мнение. След като мнозинството искаше това решение, ние за това не участвахме, а аз за това излязох от залата, защото смятам, че това решение беше ненужно“, допълни още тя, цитирана от БГНЕС. 

ГЕРБ се вразумиха 

След председателския съвет се събра кворум, но отново в отсъствието на „Има такъв народ“. ГЕРБ отстъпиха и гласуваха против. Те отбелязаха, че отстъплението им е само за да не позволят страната да влезе в конституционна криза. 

Така с гласуването на 106 народни представители, „против“ 60 и „въздържали се“ - 1, то бе прието и първият мандат за съставяне на правителство вече е в историята. По този начин се отпуши конституционната процедура и президентът Румен Радев може да връчи втория мандат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама