Трифонов няма право да оттегли кабинета

17:18, 10 авг 21 / Политика 25 4022 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След седмици на тежки преговори и разногласия, Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ оттеглят в последния момент проектокабинета си. Утре той трябваше да бъде гласуван в пленарна зала като първа точка от дневния ред.

Имат ли право обаче спрямо Конституцията да подходят по този начин, след като миналата седмица президентът Румен Радев подписа указ за гласуване на кабинета „Николов“? 

Проф. д-р Пламен Киров, който е преподавател по Конституционно право в СУ Св. Климент Охридски, заяви пред Topnovini.bg, че според него такова оттегляне няма никакъв правен ефект, тъй като е направено от партиен лидер, който не участва в самата процедура по формиране на правителство по чл. 99. от Конституцията. „Проучвателният мандат е персонален и той се предоставя на кандидат, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Не от партийния лидер на тази група. Политическият кандидат (бел. ред. Пламен Николов) е докладвал на президента, че е готов да сформира правителство. Оповестени са и имената на кандидатите за министри. Единственият, който може да преустанови процедурата е самият Николов със заявление пред президента, че оттегля своето съгласие да бъде гласуван за министър-председател в Народното събрание, изтъкна той, като отбеляза, че никой не може да стане премиер въпреки волята си.

И „Демократична България“ няма да подкрепи кабинета

Радев не е трябвало изобщо да издава указ

Проф. Киров смята, че държавният глава Румен Радев изобщо не е трябвало да издава указ за гласуване на кабинета на „Има такъв народ“. По думите му такава практика съществува още преди той да стане президент, но не е необходимо с указ да се представя пред Народното събрание проектокабинетът и кандидатът за министър-председател, защото не е конституционно издържано. „Стига се до конституционен председент. Указът е стабилен акт и той подлежи на изпълнение, тъй като е правомерно издаден, съгласно правомощията на президента. Той има право да издава укази, но в случая не е необходимо. Именно затова сега възниква въпросът как да бъде изпълнен, когато кандидатът не иска да бъде избран за министър-председател? В крайна сметка, тези, които са посъветвали Радев да издаде указа трябва да дадат отговор на конституционния въпрос и да се обосноват“, посочи експертът, като отбеляза, че според него все пак утре няма да се стигне до гласуване в зала и ще се продължи зададената инерция. 

Пламен Николов е новото предложение за премиер на „Има такъв народ“

Попитан дали партията на Слави Трифонов е нарушила Конституцията и за това, че представи първия си състав на кабинета, още преди да бъдат обявени окончателните резултати и да им бъде връчен мандата, той посочи, че това е политическо действие, което не влече след себе си юридически аспекти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама