Пламен Николов е новото предложение за премиер на „Има такъв народ“

17:00, 30 юли 21 / Политика 25 4704 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на „Има такъв народ“, обявиха членовете на партията на Слави Трифонов при приемането на мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев. 

Сега партията има седем дни да предложи състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен. Ако предложи правителство, то трябва да бъде избрано от парламента. Към момента обаче все още не е ясно дали партията ще получи необходимата подкрепа от другите политически сили за нужните 121 гласа. 

Номинацията за премиер не бе известна до последно. В публичното пространство се спрягаше името на юриста Петър Илиев, който бе кандидатурата на „Има такъв народ“ за министър на правосъдието в първия проектокабинет. В последния момент обаче излезе информация в някои медии, че партията на Слави Трифонов оттегля кандидатурата му заради съмнения в плагиатство, изразени от редица юристи от Софийския университет, който са достигнали и до официалните държавни институции. Според „Клуб Z“ в юридическите среди отдавна се говори, че десетки страници текст от една от книгите на Илиев са буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет - доц. д-р Наталия Киселова.

Слави Трифонов обаче разсея съмненията, като заяви, че кандидатурата на Пламен Николов е била избрана преди две седмици. „Aз ще ви кажа тайминга. Защото, както се досещате, имам информация от първо лице. Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки“, написа той в своя Facebook.

На вас се пада отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провала от месец септември. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от Конституцията срок, заяви държавният глава при връчването на мандата.

За мен е изключителна чест и отговорност да бъда тук и да получа този мандат от вас. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове. Благодаря“, каза Николов при получаването на мандата.

Трифонов оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер

Припомняме, че предния път Слави Трифонов си навлече неодобрението на политиците в парламента, след като обяви от телевизионния ефир състава на предложения от него кабинет, още преди да е получил мандат от държавния глава и без съгласуване с останалите партии. Тогава за министър-председател бе предложен финансистът Николай Василев, който се свързва у нас с министерските си постове в две правителства на НДСВ и Тройната коалиция. Заради създалото се недоволство обаче партията оттегли проектокабинета си. Поучила се от грешките си, започна серия от консултации (политически и експертни) с останалите партии в парламента, без ГЕРБ. А на тях се коментираха само политики, но не и личности.

Кой е Пламен Николов?

Пламен Николов, подобно на предния проектопремиер Николай Василев, също отговаря на изложеното описание от Слави Трифонов за бъдещ министър-председател - „да е учил и да говори чужди езици“. Остава да разберем само дали ще се справи с той трудното условие - „достойно представя България“.

Николов е роден е през 1977 г. в Горна Оряховица. Има докторска степен по философия на правото, политиката и икономиката от Софийския университет. Средното си образование получава през 1995 г. в Хуманитарна гимназия „Йоан Екзарх Български“ – Шумен с профил „История и археология“. Образованието си продължава в СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва магистратура по Философия на науката. Специализира в Австрия със стипендия „Ернст Мах“ в Университета на Клагенфурт. Владее три езика. 

Пламен Николов беше водач на листата на „Има такъв народ“ в Шумен. В партията на Слави Трифонов той е част от екипа в сектор „Образование“. Озовава се в партията след събеседванията, които лидерът и сценаристите му провеждаха в подготовката на политическия си проект.

Има над 15 годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети.

Пламен Николов отговаря за цялостното бизнес представяне на компанията в 67 международни пазара със 600+ търговски B2B партньора. Осигурява постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели на компанията в съответните пазари. Управлява всички процеси в компанията, свързани с търговския оборот, разходния баланс, ЧР, финансовите потоци и маркетинг дейността.

Бил е генерален мениджър на европейския офис на американската компания FINIS - един от световните лидери в производството на технологични плувни продукти.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама