Колко по-добра е чешмяната вода от бутилираната

18:35, 10 авг 21 / Любопитно 25 3715 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Водата от чешмата е хиляда пъти по -добра за околната среда от бутилираната. Всъщност за направата на пластмасова бутилка са необходими три пъти повече вода, отколкото може да побере, съобщи Юронюз”.

Това може да не е изненада, но изследователи от Барселонския институт за глобално здраве (ISGlobal) са изчислили колко по -добра е всъщност водата от чешмата. Изследването се фокусира върху испанския град Барселона, където живеят около 1,35 милиона души, почти 60 процента от които пият бутилирана вода поне от време на време.

Учените използват анализ на жизнения цикъл”, който оценява въздействието на продукта върху околната среда през целия му експлоатационен живот. Това включва добив на суровини, производство, транспорт, дистрибуция, използване и изхвърляне.

Как да детоксикираме тялото през лятото

Само в САЩ 1,5 милиона барела петрол се използват за производство на бутилки с вода всяка година - повече, отколкото би било необходимо за захранване на 100 000 домакинства. И то без да се добавят разходите за изкопаеми горива или емисиите за транспорт до супермаркетите.

Проучването на ISGlobal установи, че извличането на суровините ще струва повече от 70 милиона евро и ще доведе до загуба на 1,43 животински вида годишно, ако всеки жител на Барселона премине към бутилирана вода.

Въздействието върху екосистемите ще бъде 1400 пъти по -голямо, а разходите за околната среда 3500 пъти по -големи, отколкото ако целият град вместо това ще пие вода от чешмата.

Използването на бутилирана вода нарасна драстично през последните години, отчасти поради фактори като вкус, мирис, маркетингови кампании и липса на обществено доверие в качеството на чешмяната вода, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама