Подкрепата на БСП ще зависи и от позициите на протестните партии

16:45, 08 авг 21 / Политика 25 3384 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на „Има такъв народ“. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме“. Това обясни в интервю за БНР Стоян Мирчев от БСП.

Според него от значение ще бъде дали ще има разговори между формацията на Слави Трифонов и останалите две партии. „Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически... Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и „Има такъв народ“, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна. Дали ще имаме достатъчно сила да променим нещата“, подчерта Стоян Мирчев.

Хаджигенов: Като погледнем Петър Илиев, бягаме с писъци 

Той припомни, че от „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме“ са заявявали, че са важни политиките, а не личностите„Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места“.

Дончева за кабинета на „Има такъв народ“: Персони без капацитет

Мирчев отново напомни, че допирните точки, които са определили като политики, задължително трябва да бъдат оформени под някакъв документ. „Това дава гаранция не на нас, това дава гаранция на обществото“, категоричен е депутатът. По думите му „Има такъв народ“ приема основните политики на БСП. Стоян Мирчев отново подчерта, че ако третият мандат отиде при тях, ще говорят със служебното правителство да стане редовно.

Кирил Петков: Пука ни за България и оставаме в политическия живот

Всички партии трябва да свалят картите

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на „Има такъв народ“ може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той обобщи: „Хипотези има всякакви. Всички партии трябва да свалят своите карти. Ние в такива театри не искаме да участваме. Това не би било честно към българския избирател. Нека всички партии да заявят какво биха направили. Ние сме заявили, че сме готови да участваме в промяната. Да видим дали и другите са готови да го направят. Ако няма съответната готовност, да вървим нататък, както е разписано в Конституцията.“

Относно последните социологически данни от изминалата седмица Мирчев отбеляза, че „има леко разместване на върха“ и ако останалите политически партии не са внимателни, има голяма вероятност моделът ГЕРБ, който сега е изолиран, вместо да бъде премахнат, да бъде върнат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петър 21:17, 09 авг 21

ДБ уж е протестна партия, но повече ги знаят като участници в Ало, Маджо!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама