„Зелено движение“ няма да подкрепи проектокабинета на „Има такъв народ“

10:30, 07 авг 21 / Политика 25 3641 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Късно снощи Националният съвет на „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е взел решение неговите народни представители да не подкрепят предложения състав и структура на министерски съвет от партия „Има такъв народ“. Новината потвърди за БНР Борислав Сандов, съпредседател на „Демократична България“ и „Зелено движение“.

Предстои обаче и другите две партии от обединението „Демократична България“ - „Да България“ и „Демократи за силна България“ да оповесят техните решения. Преди дни те обявиха, че всяка партия ще взима поотделно решение как да гласува за проектомандата на „Има такъв народ“.

Мандатът на „Има такъв народ“ е върнат: Иво Атанасов е кандидатурата за правосъден министър

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев подписа указ, с който предлага на Народното събрание да избере нормирания за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов. Очаква се парламентът да гласува предложения проектокабинет в сряда.

„Има такъв народ“ все по-далеч от необходимата им подкрепа за кабинет

По всичко личи, че този път, за разлика от предходните избори, „Има такъв народ“ няма да получат безусловна подкрепа от другите партии. Въпреки първоначалните нагласи да се водят преговори по политики и да не се обсъждат личности, се оказа, че именно лицата, разпределени по отделните министерства са в разковничето на нещата.

Малко след като от партията на Слави Трифонов обявиха имената на редактирания състав на техния кабинет, започнаха и негативните коментари към част от кандидатите за министри. А смяната на Момчил Иванов с Иво Атанасов за правосъден министър за повечето сили съвсем не е достатъчна за парламентарно представените партии. Според „Демократична България“ самият факт, че такава кандидатура изобщо е била възможна говори повече от достатъчно. Продължава да се коментира с негативен нюанс сред политиците и името на кандидата за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер Петър Илиев, за който има съмнения за плагиатство. От „Изправи се. БГ! Ние идваме“ пък обявиха, че искат още промени в структорите.

Дончева за кабинета на „Има такъв народ“: Персони без капацитет

А БСП макар и да демонстрират към момента най-приемлива позиция и сходство в общите политики с „Има такъв народ“, обявиха, че са взели решение, ако третият мандат отиде при тах да предложат сегашния състав на служебния кабинет да стане редовен. Това до голяма степен показва, че е твърде вероятно и левицата да не подкрепи партията на Слави Трифонов. За сметка на това, ако първоначално предложението на Мая Манолова служебният кабинет да стане редовен се прие като „екзотично“ от повечето политици, то сега излежда все по-надеждно и възможно. Дали обаче ще се стигне дотам да се гласува трети мандат, предстои да разберем...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама