СБЛЪСЪК: Има ли основание Народният театър да свали „Хъшове“ от сцена?

12:30, 04 авг 21 / Сблъсък 25 7335 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като повече от година представлението „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов не се играе в Народния театър „Иван Вазов“, съмненията около причината за това започнаха все повече да ескалират. Стигна се дори и до лични нападки между бившия (Александър Морфов) и настоящия (Мариус Донкин) директор на театъра. 

Първи дадоха гласност на проблема потребители във Facebook, които изготвиха петиция с искане представлението „Хъшове“ да бъде върнато в афиша на Народния театър. Според тях няма по-необходим и емблематичен спектакъл за хората в България. Именно затова те изразиха съмнение, че той е свален „тихо и заобиколно“ от програмата на театъра. Авторите на петицията не са назовани и са се подписали с „Да живее България!“, което е реплика от постановката. Към момента тя е подписана от 589 души. 

За да се опровергаят слуховете, от театъра обявиха, че „Хъшове“ ще се завърнат на Голяма сцена на 13 септември, когато започнат театралните вечери от инициативата „Театър пред театъра“ и отбелязването на 100-годишнината от кончината на народния поет Иван Вазов. И тъкмо когато любителите на културните прояви се зарадваха на новината, скандалът между режисьора Александър Морфов и директора на Народния Мариус Донкин избухна с пълна сила, а въпросът каква точно е причината за свалянето на спектакъла стана още по противоречива.

Снимка: БГНЕС

Морфов обяви преди дни, че по негово настояване представлението няма да се играе, докато Мариус Донкин е директор. Причината по думите му е, че Донкин е отказал да отпусне време и място за възстановителни репетиции, с обосновката, че „Диана Добрева е пред премиера и ще репетира усилено“.

„Е, приятели, Хъшове, какво ще кажете???“

В емоционално обръщение към колегите си от спектакъла режисьорът Александър Морфов заявява: Директорът на театъра, на Народен театър „Иван Вазов“, кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин, разрешава да се играе спектакъла „Хъшове“, без да осигури никакви репетиции за възстановяване на спектакъла, който от две!!! години е свален от репертоара… както и всички други мои спектакли! Разбира се, тази гавра е с цел ние сами да се откажем от възможността да изиграем спектакъла, лишени от НОРМАЛНИТЕ И НЕОБХОДИМИ репетиции за възстановяването на спектакъла и да прехвърли отговорността върху нас!!!“

Той обръща внимание и на това, че директорът е организирал „Общонационално турне“ в чест на годишнината от смъртта на Иван Вазов, но без да включи най-емблематичното произведение на Вазов — „Немили недраги“. „Може би съветникът на ДПС не знае, че „Хъшове“ е драматизация на повестта „Немили недраги“ или неговите партийни съветници са решили, че не е добре за ДПС този спектакъл да съществува в репертоара на Народния театър! Кандидатът за общински съветник на ДПС — Мариус Донкин е ВАШИЯТ ДИРЕКТОР! Мълчете си и си трайте! Гордейте се“, заключи Морфов. 

Снимка: БГНЕС

„Хъшове“ нямали уредени авторски права за музиката си

Вчера обаче от Народния театър излязоха с позиция, подписана от директора Мариус Донкин, в която изтъкват съвсем различни причини за спирането на спектакъла. Като основна те посочват, че „Хъшове“ нямали уредени авторски права за музиката си. Уверяват и че нямало вето върху представленията на Морфов, но конкретното представление не се играело поради своите мащаби, които били почти невъзможни за осъществяване в постпандемична ситуация

Преди време в театъра се получи писмо от организацията „Профон“, защитаваща правата на музиканти и изпълнители, в което бяхме уведомени за неизвестен за нас досега факт, а именно - че повече от 17 години авторските права на музиканти, изпълняващи музиката в „Хъшове“, не са уредени“, пишат от театъра, като отбелязват, че авторските права на режисьора са уредени още от самото създаване на спектакъла през 2004 г., но не и за музиката му. Обясняват и че поради факта, че „от формална гледна точка продуцент на спектакъла е театърът“ са били готови да платят необходимата финансова санкция за правата, за да бъде изигран в програмата на „Театър пред театъра“. Защо обаче не са го сторили, така и не става ясно, защото изброяват куп други причини, свързани с пандемичната ситуация и финансите на театъра, но не назовават конкретно какво ги е отказало. Сред тях са: ограничение на публиката до 50%, големият брой участващи на хонорар, както и разходи за транспорт и нощувки на състав, наброяващ повече от 40 души, както и тези за транспорта на мащабен декор. Въпреки това от театъра поставят въпроса относно музикалните права: Морално ли е този проблем, който очевидно датира отдавна, и за който и режисьорът е уведомен, да бъде премълчан и пред хората от „обществения натиск“. 

Относно графика за репетиции от Народния обясняват, че са се надявали  Морфов да прояви разбиране за изготвената преди четири месеца програма. „Поисканият от режисьора срок за репетиции и настояването му (изявено след като програмата на „Театър пред театъра“ бе обявена) да въведе още актьори в масовите сцени обаче, са финансово и организационно неосъществими, особено с оглед на факта, че програмата на театъра се планира четири месеца напред“.

Пълното становище на Народен театър „Иван Вазов“ може да видите ТУК.

Припомняме, че Александър Морфов бе за кратко директор на Народния театър през 2015 година, след като Павел Васев, който заемаше този пост се пенсионира. Той бе назначен със заповед от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ) до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността „директор“ на театъра. Началото на септември 2015 година обаче Морфов напусна поста като знак за несъгласие с управляващите. Зам.-директорът на Народния театър Милица Трайкова застава начело на театъра до провеждането на нов конкурс. Първото събеседване завърши неуспешно още в началото на 2016 г., след като комисията не хареса нито един от кандидатите. Едва края на август същата година след повторен конкурс актьорът Мариус Донкин е избран да оглави Народния театър. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама