Кой кой е в проектокабинета на „Има такъв народ“?

13:42, 12 юли 21 / Новият парламент 25 3950 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България“. Така Слави Трифонов описва отличителните черти на човека, когото възнамерява да предложи за премиер, ако спечели изборите.

Още през юни телевизионният водещ и политик заявява, че има предвид конкретен човек, а часове след края на изборния ден разкри името му публично – финансистът Николай Василев.

Слави няма да прави коалиция, избрал е за премиер Николай Василев

Част от т.нар. царски юпита, министър в две правителства (на НДСВ и Тройната коалиция), мъжът зад сделката за приватизация на БТК, привърженик на преминаването към еврото така Василев е познат у нас.

Роден е във Варна, но образованието си получава в Унгария, САЩ и Япония. Става първият българин, който получава престижната степен CFA за сертифициран финансов аналитик. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

Николай Василев се завърна в България като част от т.нар. царски юпита през 2001 г. Той е един от основните автори на предизборната програма на НДСВ „Хората са богатството на България“, както и на управленската програма на правителството от 2001 г. Като е бил дори един от вариантите за министър-председател на правителство на НДСВ. Тогава Василев обаче пое първоначално поста на вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, припомня „24 часа“.

Като министър на икономиката негова лична заслуга е признанието за България за функционираща пазарна икономика през 2002 г. (много преди Румъния). През 2003 г. е сменен от поста заради конфликт с ДПС около приватизацията на „Булгартабак“. Василев обаче бе сложен от Сакскобургготски за вицепремиер и министър на транспорта.

Успя да доведе до край приватизацията на БТК, което доведе до модернизирането на телекомуникационния пазар у нас, и освен това укрепи авиокомпанията „България ер“, наследник на фалиралата „Балкан“. Извади от несъстоятелност и върна към живот Варненската корабостроителница. Като министър на транспорта осъществява концесиите на летищата във Варна и Бургас, а БДЖ получава нови модерни влакове.

В правителството на Тройната коалиция (2005-2009 г.) Николай Василев зае поста на министър на държавната администрация. Успя да проведе административна реформа, модернизира системата, провежда обучения, тогава бяха положени и основите на електронните услуги в България. Под негово ръководство е създадена Оперативна програма „Административен капацитет“, която със стартирането си постига първо място в целия ЕС от всички оперативни програми по усвояване на средства. 

Като министър на администрацията Василев успява да се пребори върху евробанкнотите да бъде изписано „евро“ на български език, въпреки че България все още не е член на еврозоната.

През 2009 г. Василев създава компанията „Експат Капитал“, която е един от най-големите инвестиционни фондове в България. Автор е на три книги - „Енергия“ (2009 г.), „Меню за реформатори“ (2014 г.) и „Кариера или не“ (2018 г., на български, английски и унгарски език).

Василев се счита за добре приет от почти всички партии, които влизат в следващия парламент. Икономическите му разбирания са либерални, застъпник е на максимално свободния пазар.

Кои са останалите лица в кабинета?

За вицепремиер и министър на вътрешните работи е номиниран Николай Радулов, който заема поста на главен секретар на МВР от февруари 1997 до декември 1998 г. – в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997) и за кратко в правителството на ОДС начело с Иван Костов (1997-2001).

През годините Радулов прави няколко опити да влезе в политиката. През 2013 г. той беше кандидат на коалицията между НДСВ, НПСД и „Лидер“ на Христо Ковачки – „Център – Свобода и достойнство“. На парламентарните избори година по-късно Радулов отново беше кандидат-депутат, но този път от колаицията, доминирана от Николай Бареков и партията му „България без цензура“, пише „Свободна Европа“.

Радулов е осветен от комисията по досиетата като лице с принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия. Работил е като щатен служител към Столичното главно управление на МВР-ДС като разузнавач.

Дългогодишният дипломат и външен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017) Ради Найденов е предложен за вицепремиер и министър на външните работи. Той работи в МВнР от края на 1992 г., през 2001 и 2002 г. е зам.-министър на отбраната, а до 2005 г. е началник на кабинета на тогавашния премиер Сакскобургготски. Найденов е специализирал в Германия, Франция и САЩ и е бил извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и ръководител на посолството ни в Берн.

Предложеният за министър на икономиката Любомир Дацов също е познато лице от времето на НДСВ. Той е зам.-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“. Като заместник на тогавашния министър Милен Велчев, Дацов отговаряше за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България.

За правосъден министър е номиниран адвокат Петър Илиев, който е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Преподавател по „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Илие ръководи консулството на Барбадос в България.

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител. Той възникна, след като Иванов беше назначем за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски (2013-2014), но беше принуден да се оттегли само няколко часа по-късно. Причина за това стана фактът, че през 1995 г. Иванов е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

Пламен Абровски е номиниран за земеделски министър. Той е адвокат, между 2010 и 2015 г. е бил част от Постоянното представителство на България към Европейския съюз, участвал е и в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. Бил е и юристконсулт към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на юни пред БНР Абровски определи промените в Държавните горски предприятия, предприети от служебния министър Христо Бозуков, като „добро начало“

Начело на Министерството на отбраната Трифонов предлага Теодора Генчовска. Тя има над 10-годишен опит на различни нива във военното ведомство. Била е част от звената, работещи активно с НАТО и ЕС, както и експерт в кабинета на президента Румен Радев.

„Има такъв народ“ лансира още за министърка на финансите Мария Бойчинова, която също е работила в „Експат капитал“, става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа LinkedIn. Освен това е работила и за „Мерил Линч“ и „Джей Пи Морган“, а от май миналата година Бойчинова е в „Комерцбанк“ в Прага.

За министър на енергетиката е номиниран Красимир Ненов, който в момента е изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-Изток“-3. Той е икономист и финансист, завършил е в САЩ и досега не е заемал държавни постове.

Наталия Митева е предложена за министърка на образованието. Тя е завършила Колумбийския университет в САЩ. Има и магистратура по публични политики от Мерилендския университет.

Здравното министерство е поверено на Велислава Петрова – учен и доктор по вирусология и имунология от университета в Кеймбридж. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Предложението за министър на регионалното развитие е Михаела Лашова. Тя е изпълнителен директор на консултантската компания за бизнес имоти „Фортън“ – представител на международната „Кушман и Уейкфийлд“ за България и Северна Македония.

За министър на транспорта е номиниран Христо Алексиев, който заемаше същия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков (2017).

Ивайло Кожухаров пък е предложен за министър на туризма. Той е икономист, бивш мениджър на хотелска верига в курорта „Албена“ и на хотел в София.

Лилия Иванова е номинирана за министърка на труда, социалната и демографската политика в последния кабинет на Бойко Борисов (2017-2021). Тя беше зам.-министърка на икономиката, но подаде оставка след махането на Емил Караниколов от министерския пост.

За министърка на културата е предложена Станислава Армутлиева – музикален продуцент и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти. Управлявала е няколко музикални компании в България.

Д-р Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя специализира анестезиология и интензивно лечение. Има опит в Спешна помощ. През 2020 г. получава наградата „Млад лекар на годината“.

За спортен министър пък е предложен адвокат Радостин Василев. Той се занимава и със спортно право и беше един от адвокатите на футболния ЦСКА по време на управлението на фирма „ТИТАН“. По-късно беше част от екипа, който издигна и се занимаваше с кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз (БФС).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама