САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

19:30, 24 юли 21 / Любопитно 25 2764 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Федералната авиационна агенция на САЩ внесе уточнение в определението за астронавт. Към него вече е добавено изискването въпросният човек да е част от управляващ екипаж на космически кораб или да има принос в сигурността на полетите. Това е първата промяна в дефиницията за астронавт от началото на програмата на Федералната авиационна агенция в подкрепа на комерсиалните полети през 2004 г.

Старт на космическия туризъм: Ричард Брансън излeтя в Космоса

Оказва се, че новите изисквания са поставени в деня на първия полет на милиардера Джеф Безос до ръба на Космоса. Това стана на 20 юли, когато най-богатият мъж на планетата, брат му - Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия полетяха до границата на Космока - на 80 км над земната повърхност. След продължилия едва 10:22 мин. полет всички бяха титуловани астронавти, като г-жа Фънк бе определена за най-възрастния астронавт, а Дамен - като човека, подобрил рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Според новото определение обаче участващите в частни полети трябва да достигнат въпросната граница от 80 км над Земята. А по време на полета трябва да извършат дейности, които имат значение за обществената сигурност или за сигурността на пилотираните полети.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото условие бе изпълнено както от Безос, така и от неговия пряк конкурент и също милиардер Ричард Брансън. Последният и петима негови спътници на 11 юли достигнаха до 86 км височина с кораба „Vіrgіn Gаlасtіс“ нaд пycтинятa в Hю Meĸcиĸo. Корабът бе изведен нагоре cъc cпeциaлнo пpoeĸтиpaн caмoлeт.

Джеф Безос полетя в Космоса

Второто условия обаче ще стане причина Безос, Брансън и техните спътници да не бъдат признати за астронавти от Федералната авиационна агенция на САЩ. Най-точното определение за тях е космически туристи, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама