СБЛЪСЪК: Използват ли заведенията за въвеждане на задължителна ваксинация?

17:40, 20 юли 21 / Сблъсък 25 5249 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Европа се разбунтува срещу въвеждането на задължителна ваксинация. Във Франция и Гърция хората излязоха по улиците и се стигна до сблъсъци. Българските власти се стремят да насърчават ваксинирането срещу COVID-19, но досега не е бил повдиган въпросът за задължително имунизиране. Служебното здравно министерство представи План за справяне с пандемията. Заведенията обаче се почувстваха застрашени и видяха в плана „зле прикрит опит за въвеждане на задължителна ваксинация“.

Оставка на Кацаров - имитация на мерки и дискриминация 

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха оставката на министъра Стойчо Кацаров. Според тях планът е безумен и предвижда като първа мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. „При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения (първи в Европа), заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението“, заявиха те в позиция.

Представеният от служебния министър Кацаров „план“ е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора“, посочиха от заведенията, като изтъкнаха, че отново целият проблем и отговорност за пандемията се прехвърля върху „заетите стотици хиляди“ в техния бранш.

От организациите смятат, че в плана има само „имитация на мерки на гърба на заведенията“. „Недоумение буди и изискването, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове“, коментираха те и попитаха, ако държавната политика ще бъде такава - защо засяга само един сектор.

Заведенията обвиняват здравния министър и в дискриминация по отношение на персонала и се разгневиха, че той оставя на хората в бранша избор – ваксина или преквалификация.

Планът – предвидимост за бизнеса и хората, не задължителна ваксинация

От Министерството на здравеопазването обявиха, че планът „дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка“ и осигурява „прогнозируемост в дейността на всички икономическите сектори и дейности“. „Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне“, заявиха от министерството в позиция до медиите. Оттам изтъкнаха, че планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално  подпомагане и подкрепа за бизнеса.

Изцяло несъстоятелни са твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми”, категорични са от здравното ведомство, като уточниха, че това е добре обяснено на среща, на която са присъствали представители и на двете организации.

Пандемията не е приключила. Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на COVID-19 поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация, смърт”, обясниха от здравното министерство и допълниха, че пандемията налага ограничения по целия свят.

От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си. Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление. Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви?”, коментираха още от министерството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама