Смартфонът и компютърът понижават имунитета

19:45, 18 юли 21 / Любопитно 25 2302 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дългосрочната употреба на смартфон или компютър може да провокира развитието на синдром на сухото око, който отслабва имунитетa на човек и отваря пътя за вирусна инфекция. Това заяви офталмологът, доктор на медицинските науки Игор Азнаурян в интервю за радио „Спутник“.

Твърде съсредоточеното внимание към екрана пречи на човек да мига, в резултат очите не получават необходимата хидратация. И ако е в това състояние достатъчно дълго, слъзните му жлези престават да отделят необходимото количество влага и възниква синдром на сухото око, обясни лекарят.

„Семейство Симпсън“ предрекоха и полета на Ричард Брансън в Космоса

„Когато роговицата на окото изсъхне, се активира производството на влага от слъзната жлеза и в процеса на мигане овлажняваме окото. Когато гледаме екрана, ние не мигаме, а съсредоточено четем, играем, разглеждаме нещо. И в този момент окото изсъхва, но ние не реагираме на това. Като резултат, това води до развитие на синдром на сухото око“, каза Игор Азнаурян.

На свой ред синдромът на сухото око отслабва местния човешки имунитет и улеснява навлизането на вируси в тялото през конюнктивата, пише БГНЕС.

Всички микроби, които летят във въздуха, естествено попадат в очите. В условия на намален имунитет при синдром на сухото око се развиват различни инфекции, включително вирусни“, предупреди Игор Азнаурян.

Защо не бива да мием лицето си под душа

Невъзможно е да се изисква човек да спре да използва компютър или смартфон. Има обаче начин да се предотврати развитието на синдром на сухото око, каза лекарят. Той посъветва потребителите на различни приспособления да прилагат специални капки за очи. „Основният изход от ситуацията са капки за очи. Те не могат напълно да заместят слъзната течност, но все пак това е подкрепяща мярка“, обясни Игор Азнаурян.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама