Консумацията на алкохол пред телевизора е опасна

21:00, 11 юли 21 / Любопитно 25 2387 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Употребата на алкохолни напитки по време на гледане на телевизия или използване на джаджи е особено опасна за здравето, предупреди в интервю за радио Спутник психиатърът, главен лекар на клиниката „Пристрастяване 24“ Алексей Казанцев.

Според него, когато човек е много увлечен по нещо, тогава той не обръща много внимание на всичко останало. В такава ситуация е много опасно да се пие алкохол, защото човек не контролира количеството консумиран алкохол, обясни психиатърът.

„Алкохолът създава привидно усещане за отпускане, но за съжаление замъглява мозъка и убива невроните при продължителна употреба“, каза той.

Пиенето на алкохол във фонов режим, докато използвате джаджи, лесно се превръща в навик, а след това и в зависимост. И почти всеки може да стане жертва на това. Но то е особено опасно за тези, които имат наследствено предразположение, подчерта Казанцев.

„Не е задължително да преминава от бащата или майката, може да има преход през поколение: от баба или от дядо, от чичо, от леля“, уточни наркологът.

Има и хора с определени хронични заболявания в групата на хората с повишен, дори фатален риск, добави той. „Ако човек има заболявания на стомашно-чревния тракт или мозъка, тогава те задълбочават процеса, засилват увеличаването на симптомите. Тоест такива хора развиват пристрастявания и деградации по-бързо, които често завършват със смърт“, обясни Казанцев, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама