Проблеми с машините: В 52 секции в страната са преминали на хартиен вот

16:30, 11 юли 21 / Новият парламент 25 2220 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Към 16.00 часа ЦИК е взела решение в 52 избирателни комисии в страната да бъде преустановено гласуването с машини и да се премине към хартиени бюлетини. Причината- още десет РИК са приели решение да бъде спрян машинният вот, обяви пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева. В тази бройка са и петте секции, за които решението е взето още снощи.

По-рано ЦИК взе решение РИК да преценяват в кои секции да се минава към хартиени бюлетини и кои ще продължат с машинно гласуване. 

Избираме 46-ия парламент изцяло с машини

Към 13.30 ч. са подадени 6 жалби и 45 сигнала. Най-често те са за начина на работа на СИК и твърдения за нарушение на избирателни права и агитация. Една жалба е подадена срещу информационна агенция за публикуване на моментни изборни резултати. 21 сигнала има за предизборна агитация в социални мрежи. Те обаче не подлежат на контрол от ЦИК.

Проблеми, забавяния и нарушения 

В една от секциите в Стара Загора изборният ден започна с час по-късно. Причината бе софтуерен проблем на машината. Тя е била настроена да започне работа чак в 9.00 ч.

И изборният ден в Пловдив започна с гаф. Устройството в една от избирателните секции е блокирало. Над 20 души чакали пред секцията, за да бъде отстранен проблемът, пише Нова телевизия.

Несъответствие в имената на кандидати от една партия пък забави гласуването в Сливен. „В началото на изборния ден се установи несъответствие за една партия между кандидатската листа в машината и хартиеното табло, което се поставя пред избирателната секция. На места гласуването е преустановено за 30-40 минути, но сега изборният процес тече нормално”, обясни Стели Стефанова  - говорител на РИК – Сливен.

Проблеми е имало и в Благоевградска област. Осем машини не са успели да стартират в началото на изборния ден, заяви на брифинг заместник-председателят на Районната избирателна комисия Йордан Симонски. В село Струма, община Сандански и сатовчанското село Кочан има вероятност гласуването да продължи с хартиени бюлетини. Освен това председател на секционна комисия отказал да отиде на работа, съобщи БНР.

Сигнали за гласуване с чужди лични карти е получило МВР в няколко точки от страната. Сред градовете с такива сигнали са Самоков и Симитли. Полицията има данни, че лица с предпазни маски са представяли на съответните комисии чужди лични карти и са били допуснати да гласуват, съобщи БНТ, като се позовава на свои източници. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама