Избираме 46-ия парламент изцяло с машини

07:00, 11 юли 21 / Новият парламент 25 2396 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес избираме 46-ия парламент, в който ще влязат 240 народни представители. Вотът е предсрочен, защото избраното преди три месеца 45-то Народно събрание за първи път в най-новата ни история не успя да излъчи правителство.

Именно за това изборите се организират от служебното правителство на Стефан Янев, което бе назначено от президента Румен Радев. Отговорник за гласуването е и новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Очакванията са този път да бъде сформирано правителство, защо поредни предсрочни избори биха стрували твърде много на бюджета. 

Кандидат-депутатите: Нещо ново, нещо старо… и малко популярни лица

В изборната надпревара този път участват 23 партии и коалиции. Пълния списък с номерата и имената на партиите и коалициите, които се регистрираха за парламентарния вот, може да видите ТУК.

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По данни на ГРАО това са 6 635 654 души. Страната ни е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма.

Осигурени са всички машини за изборите

Гласуване само с машини

За първи път парламентарният вот ще се проведе само и единствено с машини. Вот с хартиена бюлетина ще се допуска само при технически проблеми и форсмажорни обстоятелства. Подвижни избирателни секции пък ще има не само за хората с увреждания, но и за всички карантинирани заради Covid-19, които са подали заявление. 

Машинното гласуване не е противоконституционно

Вотът в чужбина

В секциите с 300 и повече избиратели в чужбина също за първи път ще се гласува само и единствено с машини. Отделен район в чужбина обаче няма да има. Българите зад граница ще могат да гласуват в рекордните 791 секции в 68 държави, като за целта са осигурени 421 машини. 

Най-много секции има в Обединеното кралство, където са общо 135. Следващи по брой са Турция, където секциите са 121. В Германия са разкрити 116 секции, а в САЩ - 58.

На екскурзия в чужбина може да гласуваме, но не и когато почиваме в родината си

Интересното при тези избори е че българските гласоподаватели ще могат да упражнят правото си на вот, ако са на екскурзия в чужбина. Това може да стане в която и да е секция извън пределите на страната ни, с документ за самоличност и без предварително подадено заявление.

Ако почивате в България обаче няма да имате това право на вот, освен ако нямате настоящ адрес на мястото, на което сте. Тогава трябва да подадете заявление в срок.

В секциите ще се спазва дистанция и ще има дезинфекция. Ще бъде обозначено къде са входовете и изходите, както и къде да се изчаква редът за гласуване. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама