Два варианта за преизчисляване на пенсиите

12:43, 08 юли 21 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Два варианта за преизчисление на пенсиите ще предложи служебното правителство на следващата власт. За целта ще бъде изготвен проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, обяви служебният социален министър Гълъб Донев.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 5% от 1 юли

В първия вариант преизчислението ще стане с осигурителен доход към определена година (2018 или 2019 г.), който участва в пенсионната формула. При този вариант годишно ще са необходими около 3 млрд. лв., съобщава bTV.

Вторият вариант е преизчисление на база по-висок коефициент за година стаж (този коефициент представлява тежестта на година стаж в пенсионната формула). Сега коефициентът е 1.2, а предложението е да се вдигне на 1,35. Този втори вариант е по-приемлив според социалния министър и ще струва около 2 млрд лв. на година.

Предизборни обещания: Кой какво предлага в социалната политика

Скок на максималния осигурителен доход

В предложенията си към следващата власт служебното правителство ще включи и различни варианти за увеличение на максималния осигурителен доход. В момента той е 3000 лева.

При различните варианти се предлага да стане 3300, 3400 или 3600 лв. Съответно това автоматично би увеличило и тавана на пенсиите.

В предложението си служебната власт вероятно ще посочи преизчислението на пенсиите да стане от септември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:59, 09 юли 21

Приносът на пенсионера е пропорционален на произведението "осигур. стаж х индивидуален коефициент". Проектът към който се клони е несправедлив. Само госпожа Лидия Шулева има
справедливо предложение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама