Пенсиите ще бъдат увеличени с 5% от 1 юли

14:12, 03 юни 21 25 2355 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Надзорният съвет на НОИ взе решение за осъвременяване на пенсиите с 5% от 1 юли 2021 г.

Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване, според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година, уточняват от институцията.

На същото заседание беше решено от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв.

Над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност

Осъвременяването с 5% на всички пенсии, отпуснати до края на 2020 година, бе предложено на Надзорния съвет на НОИ от вицепремиера и социален министър Гълъб Донев. 

„По Швейцарското правило, което отчита половината от ръста на осигурителния доход и половината от инфлацията за миналата година пенсиите би трябвало от 1 юли да се осъвременят с 4,8 на сто. Бюджетът е разчетен така, че това увеличение може да не бъде 4,8%, а 5% от 1 юли за всички отпуснати до 31 декември 2020 г. Нарастване със същия процент и на социалната пенсия за старост и свързаните с нея пенсии за нетрудови доходи“, коменитра той, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама