Как да компенсираме ефекта от лошия сън

18:35, 02 юли 21 / Любопитно 25 3488 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Физическата активност може да компенсира някои от отрицателните последици на съня с ниско качество върху здравето, съобщи „Сайънс алърт“. В изследването са използвани данни от британската Биобанка за 380 055 души на средна възраст.

Ползите за здравето от спорта и съня са известни, но конкретното изследване се спира на взаимоотношението между тях. Резултатите от него могат дори да бъдат използвани от лекарите, за да предлагат подобен вариант на пациенти с проблеми в съня.

Ежедневни навици, които съкращават живота ни

Установихме също, че хората с най-лош сън и тези, които се движат най-малко, са най-много застрашени от смърт от сърдечносъдово заболяване, инсулт и рак“, каза епидемиологът Бо-Хуей Хуан от университета на Сидни. „Резултатите ни показват взаимодействие между двата вида поведение“.

Учените са използвали данни, събирани 11 години. Разделили са участниците в три групи - с висока, средна и ниска физическа активност, като са оценявали и качеството на съня им от 0 до 5 в зависимост от неговата продължителност, дали си лягат късно, страдат ли от безсъние, хъркат ли, сънливи ли са през деня. Хората с най-голяма опасност да умрат от рак или сърдечносъдова болест по време на изследването били и с най-лошо качество на съня, като не изпълнявали препоръките за движение на СЗО. Световната здравна организация препоръчва 150 минути умерена активност седмично, или 75 минути интензивна.

Кафето се оказва с повече ползи, отколкото вреди

Сред болните от рак, например, хората, които се движели най-малко и които били с най-лош сън, били с 45 процента по-висок риск да умрат, отколкото физически активните с добър сън. Изследването не доказва причинно-следствена връзка, а само корелация. Що се отнася до причините за връзката, възможно е движението да противодейства на възпалението, или да намалява проблемите в метаболизма на глюкоза, пише Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама